Da glasovi Bošnjaka nisu dijeljeni na više kandidata za bošnjačkog člana, sad bi imali novog Komšića

Dragan Čović
. Nakon što su birači na nedjeljnim izborima srušili vlast u Federaciji BiH čijom uspostavom su majorizirani Hrvati, prof Lasić, komentirao je rezultate izbora, sretne okolnosti zbog kojih hrvatski član Predsjedništva nije izabran bošnjačkim glasovima, analizirao koje bi stranke mogle biti dio nove vladajuće koalicije u FBiH, te osvrnuo se na sintagmu čiji je tvorac.

- Puzajući državni udar je bila dobra sintagma jer je stvarno on dopuzao. Vidjeli ste, pri kraju, da se ta neprirodna koalicija, skupljena s koca i konopca, kako bi se zaobišla legitimna volja hrvatskog naroda, zapravo razbila i postala je predmet međusobnih optužbi. Neki od sudionika, koji nikad nisu trebali biti tamo, uhićeni su od strane onih kojima su izabrani da im služe kao pokriće, dakle, kao ček bez pokrića, izjavio je prof. Lasić za mostarski RDV.

Lasić je kazao kako mu nije jasno zašto, ali kako je apsurdno nakon silnih razbojništva koja je počinila "Platforma", da samo Lijanovići sjede u zatvoru.

- Dakle i taj puzajući državni udar je dopuzao u smislu da je doveo Federaciju do rasula da je politički sustav krahirao da je došlo do totalnog neodgovornog odnosa između izvršne parlamentarne vlasti i u tom smislu je sreća što su ovi izbori tu i što postoji šansa za jednu novu vrstu koalicije mnogo prirodniju ako se bude imalo pameti i ako akteri koji uvijek određuju izvana ne budu se opet na pogrešan način umješali u postizborno koaliranje, smatra prof Lasić.

Nerazumijevanje suštine BiH

On vjeruje kako u BiH kod postoji dvostruki problem s razumijevanjem suštine ove zemlje.

- Prvi je, problem, što mi sami ne razumijemo svoju zemlju kao višenacionalnu, dakle, zemlju formniranih identiteta i da ne treba vršiti nasilje s tzv. građanskim opcijama koji negiraju identitete, nego treba zapravo uraditi mnogo toga da se od etnosa napravi prvo demos unutar hrvatskog naroda i s druge strane i da se u suradnji s drugima pravi politička zajednica, smatra prof. Lasić.

Boji se, međutim, kako "baš ništa ili vrlo malo" akteri i to oni najmoćniji izvana ne razumiju o BiH.

- Moram biti posve otvoren. Jonathan Moore (novi šef misije OSSE-a u BiH, op. hms) je napravio jednu strašnu egzibiciju tumačeći Dayton kako se on se ne smije tumačiti, te poručujući da nigdje ne stoji da se u vlast trebaju birati oni koji imaju legimitet bh. naroda. Svatko tko bude išao tim putem da zaobiđe legitimne političke volje kod bh naroda, ja ne govorim sada samo o Hrvatima, nego o svima, duboko griješi. I, u tom smislu, ja se nadam da se neće ponoviti greške iz prethodnih postizbornih noći. Dakle, da će se poštivati ono što se ima poštivati. Dakle građani su glasovali, dobili smo što smo dobili, sastavite prirodnu koaliciju, ako nije moguće uključite nekoga tko ima legalitet i legimitet.

Idealna koalicije SDA- HDZ- SBB

Prof. Lasić smatra kako bi idealno bilo da treći partner SDA i HDZ-u bude Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

- Ali nisam u to posve siguran zbog krvno zavađenih Izetbegovića i Radončića, nekada prijatelja, tako da je treći u ovom nizu ili srazu zapravo Željko Komšić i njegova stranka, smatra Lasić.

On je komentirao i činjenicu da se dvojica glavnih kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović i Martin Raguž uopće nisu sučeljavali, čak ni spominjali jedan drugog u kampanji. Prof Lasić kaže kako Čović ništa nije morao raditi kad je odlučeno da se kandidira za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Čoviću sve išlo na ruku

- Sve mu je ovaj put išlo na ruku. Dakle, najprije bezobrazluk koji je napravljen prije 4 godine stvorio je klimu u kojoj njegov izbor, kad se već odlučilo da će biti kandidiran, to se moglo znati neće biti upitan. Martinu nisu mogli pomoći ni bošnjački glasovi. A povrh svega imao je peh pa nije postao novi Komšić, što je opet dobro za njega, jer poznajem čovjeka. Dakle, nije mogao ovaj put računati na dovoljan broj bošnjačkih glasova jer ovi su se zaokupili sobom. Dakle, kad je riječ o hrvatskom članu Predsjedništva BiH nije bilo toliko velikoga uplitanja sa strane, mada ne smijemo zaboraviti sjajnu gospođu iz Bihaća koja je rekla kako će svih 21 tisuća njezinih članova glasati za Raguža. Ona pritome misli da je dobar patriot, dobar političar i da nešto dobro čini ovoj zemlji. Zato sam rekao kako se ništa nije promijenilo glede političke kulture. No, ovaj put, srećom, nije bilo toliko napetosti i toliko podvala, zapravo manje smo podvala učinili jedni drugima, kazao je prof. Lasić RDV-u, te precizirao:.

- Dakle, da je na bošnjačkoj političkoj sceni bilo manje protukandidata i da je bitka bila unaprijed jasna da se nisu ti glasovi disperzirali na petoricu kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, mi bismo sada imali novoga Komšića. Gospodin Raguž bi bio legalno izabran u vlast, ali ne bi imao legitimet, kazao je prof. Lasić

Ponovio je kako ne trebamo u ovakvoj zemlji podijeljenoj, postratnoj, neuspjeljih tranzicija birati jedni drugima. Dakle nije se dogodilo najgore, a moglo se dogoditi samo da je bila drugačija konstelacija.