Čuvari distriktskog pečata

Hrvatska javnost devedesetih godina nije imala sluha, a ni razumijevanja za ovakve procjene, pa su i procjena i ćevabdžija bačeni u tamnicu zaborava.

Teško je utvrditi čiji je mozak procjenjivan u laboratoriju. Milasov? Ili je možda procijenjen mozak  nekog trećerazrednog političara? Bilo kako bilo, Ivan Milas je bio u pravu. Brat -bratu, hrvatski mozak i ne vrijedi više.

U modernim demokracijama i civiliziranim državama, predizborna kampanja je vrijeme  kojeg političke stranke koriste da potencijalnim biračima predstave kandidate, programe i strategije. Kod nas, u BiH, zbog nedostatka programa i strategija (pojedine strančice prepisuju strategije s informativnih portala!!!), predizborna kampanja se reducira na groteskno nadmetanje „dvije-marke“ mozgova.

Dvije-marke-mozgovi Brčko distrikta zauzimaju posebno mjesto u ovoj tragičnoj storiji. U ime lažnog bratstva i jedinstva, žrtvovani su Hrvati s područja Srebrenika, Tuzle i Gradačca. Oni isti s kojima dvije- marke-mozgovi na prostoru Brčkog grade nekakvu novu Jugoslaviju, samo par kilometara dalje pokazuju svoje pravo lice. Bilo da se radi o marginaliziranju Hrvata u Gradačcu ili u općini Pelagićevo.

Ohrabreni diplomama sveučilišta iz Donje Vukojebine i Gornje Pripizdine, dvije-marke-mozgovi, prije svakih izbora ambiciozno istaknu kandidature za najviše funkcije. Nakon izbora slijedi pokrivanje ušima i fotelje čuvara distriktskog pečata.

Trenutno su u distriktu aktualni i transferi iz jedne stranke u drugu. Iz hrvatske stranke u njihovu. Dvije-marke-mozgovi su spremni dati i guzice, ako je to u „interesu“ hrvatskog naroda.

Aktualna su i naklapanja o preseljenju nekih dvije-marke-mozgova iz sela u grad. Ovdje moram stati na stranu tih ptica selica te ističem puno razumijevanje za njihov postupak. Ta poznato je, sluga mora uvijek biti u blizini gospodara. Tko će brčanskim begovima i vojvodama prazniti noćne posude? Tko će se u otrcanoj begovskoj odjeći i izgaženoj vojvodskoj obući, kao Kumordinar Žorž, šepuriti po našim selima? Drugi razlog selidbe je i blizina njihove izborne baze. Svojim postupcima su bliži stanovnicima Srpske Varoši i Ciganluka, nego nama priprostim seljacima Hrvatima. Al' ne tuguj hrvatski narode! Uskoro predizborni cirkus dolazi i na našu kaldrmu, bit će voletine i piva za sve. Čim ševa zapjeva, doći će oni nama na vratanca. Izbori ante portas, treba sakupljat glasove.

Danas svaka  budala izlazi na izbore sa svojom listom, neki neodgovorno jer su glupi, drugi zato što su plaćeni da razbijaju glasačko tijelo, treba imati mudrosti i prepoznati ljude koji su spremni i sposobni biti narodni tribuni i vođe. Svakoga se može prepoznati po onomu što je učinio do sad!

Anto Sluganović/posavski-obzor.info