ČUVAJTE SE NOVE VIBER PREVARE Otvaranjem sumnjive poveznice možete hakerima dati pristup svom telefonu

viber prevara

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske, upozorava građane da je primijećeno da je u okviru aplikacije Viber aktualna phishing kampanja koja ima za cilj iskorištavanje broja telefona građana, kako bi se aplikacija Viber instalirala na drugim dodatnim uređajima, javlja Anadolija.

- Način na koji se phishing link širi je taj da građani u aplikaciji Viber prime poruku sa linkom https://www.viber.com/activate_secondary/ ili slično - navode iz MUP-a RS-a.

Nakon otvaranja ovog linka, automatski se omogućava aktivacija Viber na drugom uređaju, uz korištenje broja telefona žrtve. Poruka sa malicioznim linkom se najčešće dijeli u okviru Viber grupa, te može da bude poslana i od poznatog pošiljatelja čiji je broj telefona već kompromitiran.

Ukoliko građani prime poruku ovog sadržaja, iz MUP-a savjetuju da je ne otvaraju.

Građanima, da bi se zaštitili, savjetuju da ne otvaraju sumnjive linkove, te da prvo provjerite tko ih šalje i pokušaju ostvariti komunikaciju sa pošiljateljem na drugi način te se uvjere da je zaista imao namjeru da šalje link.

Za građane koji žele da provjere da li im je broj kompromitiran iz MUP-a navode da to mogu učiniti tako što mogu otvoriti Viber na mobilnom telefonu, izbrati opciju "More" (Još), zatim "Settings" (Podešavanja), pa "Account" (Nalog). Nakon toga potrebno je izabrati "Desktop and Tablets" (Desktop i tablet), da bi pristupili listi uređaja na kojima je aktivan Viber nalog registriran sa tim brojem telefona.

Sa ponuđene liste potrebno je da izaberu uređaj koji žele deaktivirati i potvrditi deaktivaciju kada se to zatraži.