Crveni alarm za zagađenje u gradovima BiH

Tuzla
Tuzla
... crvenom bojom upozoreno je stanovništvo s bolestima srca i disajnih organa te trudnice da izbjegavaju napore tijekom boravka na otvorenom.

Navedeno je to u biltenu Udruženja "Eko-akcija" na osnovu izvješća s mjernih postaja koje kontroliraju zrak, a koje su instalirane u općinama.

Za razliku od prethodnih dana, kada je u Lukavcu zrak bio 12 puta zagađeniji od dozvoljenog indeksa, koji iznosi 50, jučer je situacija bila nešto povoljnija, a zrak "samo" umjereno zagađen sa indeksom kvaliteta 85 i opasan za izuzetno osjetljive osobe.

- Zrak je zagađen, ništa se ne radi po tom katastrofalnom pitanju, samo što nas ponekad upozore da ne izlazimo napolje, kao da možemo po čitav dan sjediti u kući! Moramo na posao, djeca u školu i sve kroz taj otrov od zraka - rekao je jedan ogorčeni građanin Lukavca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještanima Tuzle i okoline koji godinama "dišu na škrge" neku nadu uliva izrada analize uticaja na kvalitet zraka u tuzlanskoj kotlini, koju će narednih 16 mjeseci raditi eksperti s Univerziteta u Tuzli kako bi konačno utvrdili u kojoj mjeri izvori sudjeluju u zagađenju zraka u tuzlanskoj kotlini, koja je najugroženija u BiH, i koji sve faktori dovode do zagađenja.

Naime, Prirodno-matematički fakultet Tuzla prije dva dana potpisao je ugovor s "Elektroprivredom BiH" o izradi ove analize.

U Udruženju "Eko-akcija" pozdravljaju ovu aktivnost, ali ističu da su domaće istraživačke institucije zanemarene kadrovski i s opremom.

- Definitivno pozdravljamo to da je fakultetu data prilika da radi, međutim to su relativno komleksna istraživanja, za čiju obradu u BiH nema mogućnosti - kaže za "Nezavisne" Anes Podrić iz Udruženja "Eko-akcija".