CRPILI JAVNA SREDSTVA Sin i kćerka Milorada Dodika završili na crnoj listi SAD-a

Milorad Dodik političar iz RS-a, djeca, igor dodik, Gorica Dodik, Republika Srpska, nezaposlenost, Milorad Dodik političar iz RS-a, Gorica Dodik, igor dodik, Republika Srpska, poticaji
Agencije

Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je nove sankcije koje se dovode u vezu s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Na popisu ministarstva od 20. listopada nalaze se Gorica i Igor Dodik, inače sin i kćerka predsjednika Republike Srpske.

Pored njih na popisu se nalaze i restoran "Agape" u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, kompanija "Agrovoće" koja se dovodi u vezu s Goricom, kao i kompanija "Fruit Eco" koja se dovodi u vezu s Igorom Dodikom, ali i kompanija "Global Liberty" koja se dovode u vezu s Igorom i Goricom, prenosi Radio Slobodna Europa.

Primali pomoć iz javnih sredstava

Kako navode iz ministarstva svi subjekti "primaju pomoć iz javnih sredstava RS kroz povlašteni tretman kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove obitelji."

"Članovi ove mreže, među kojima su i Dodikova djeca, olakšavaju Dodikovu korupciju u bosanskohercegovačkom entitetu RS, omogućavajući mu da crpi javna sredstva iz RS-a i obogaćuje sebe i svoju obitelj na račun građana BiH i funkcionalne vlasti u zemlji", navodi se u priopćenju ministarstva financija.

Dodaje se da je Dodik, koji je ranije bio član Predsjedništva BiH, koristio i koristi službeni položaj u BiH za "akumuliranje osobnog bogatstva kroz podmićivanje, mito i druge oblike korupcije. Njegova etno-nacionalistička retorika podjele odražava njegove napore da ostvari ove političke ciljeve i odvuče pažnju od vlastitog koruptivnog djelovanja", stoji u priopćenju ministarstva financija SAD-a.

Također se dodaje da Dodik javno ponižava "druge etničke i vjerske skupine u BiH čime produbljuje podjele."

SAD su protiv Dodika uvele sankcije i 5. siječnja 2022. godine, ali i 17. srpnja 2017. godine zbog opstruiranja Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Uz financijsku i političku podršku pojedinaca i kompanija koje su danas uvrštene na listu, Dodik je uključen u koruptivne aktivnosti koje mu omogućavaju osobnu financijsku i političku stabilnost nauštrb građana BiH koji žive u Republici Srpskoj", rekao je podtajnik za borbu protiv terorizma i za financijski obavještajni rad Ministarstva financija, Brian E. Nelson.

"Nastavit ćemo pozivati na odgovornost one čije aktivnosti doprinose degradaciji i podrivanju institucija u BiH i na Zapadnom Balkanu, kao i Daytonskog mirovnog sporazuma".

Dodaje se i da je novi niz sankcija nadogradnja prethodnih sankcija SAD-a i "viznih ograničenja čiji je cilj isticanje odgovornosti osoba koje doprinose korupciji i podrivaju demokratske procese ili institucije. Ove aktivnosti dijelom su širih nastojanja vlasti SAD na promociji mira, stabilnosti i funkcionalne, demokratske provedbe vlasti u regiji Zapadnog Balkana."

Dodik se također nalazi i pod sankcijama Velike Britanije.