Crni fondovi vladajućih: SDA nezakonito primila više od 116.000 KM samo u jednoj godini

Crni fondovi vladajućih: SDA nezakonito primila više od 116.000 KM samo u jednoj godini
Crni fondovi vladajućih političkih stranaka u BiH iz godine u godinu postaju sve veći. Kroz njih neometano prolaze desetine milijuna maraka novca poreznih obveznika, piše Dnevni avaz.

Novac se, naime, vješto povlači iz državnih poduzeća, agencija, zavoda, direkcija, odnosno institucija koje imaju svoj proračun i vlastite prihode, zahvaljujući činjenici da njima rukovode ljudi koje postavljaju stranke na vlasti.

Središnje izborno povjerenstvo BiH trenutno provodi istragu o financiranju stranaka u prošloj godini. Prema SIP-ovoj reviziji za 2009. godinu, SDA je, primjerice, samo u toj godini nezakonito primila više od 116.000 KM, što ovu stranku stavlja u sami vrh prekršitelja Zakona o financiranju političkih stranaka BiH, piše Avaz.

Kako stoji u ovom izvješću, zakon je prekršila po više osnova i to nezakonitim izdavanjem imovine, primanjem zabranjenih priloga od institucija i poduzeća, neiskazivanjem stvarne vrijednosti prometa ili zakupnine.

Inače, za kršenje odredaba ovog zakona, za primanje zabranjenih priloga, predviđena je kazna u iznosu većem tri puta od visine dobivenih priloga, dok za sve ostale prekršaje maksimalna kazna ne prelazi 10.000 KM.

Statistike govore da je najveću korist od blagih kazni imala, opet, SDA. Prema izvješćima SIP-a, ova stranka je za tri godine ostvarila nezakonite prihode od najmanje 170.000 KM, a kažnjena je iznosom od samo 3500 KM.

Član SIP-a Suad Arnautović kaže za Dnevni avaz da je problem u nedostatku harmonizacije u oblasti kontrole financiranja političkih stranaka. Dok u RS-u, kako navodi, postoji poseban zakon o financiranju političkih stanaka, odnosno raspodjeli novca parlamentarnim strankama iz proračuna, u FBiH tog zakona nema, nego se sredstva izravno dodjeljuju na osnovi zakona o izvršenju proračuna.

On ističe i da je u tijeku rad Interresorne radne grupe Parlamenta BiH za izmjenu Izbornog zakona, Zakona o financiranju političkih stranaka i Zakona o sukoba interesa BiH, kako bi se ispoštovale preporuke Grupe zemalja Vijeća Europe za borbu protiv korupcije (GRECO).

Izvršni direktor "Transparency Internationala BiH" (TIBiH) Srđan Blagovčanin kaže za Avaz da SIP nema na raspolaganju mehanizme kako bi se uradile sveobuhvatne revizije financiranja političkih stranaka.

- SIP nema toliko široke ovlasti da provjerava bankarske račune, niti su stranke po sadašnjima zakonskim rješenjima dužne registrirati sve. Ono što SIP prati, samo je vrh ledenog brijega, dok glavna sredstva stranaka nikada ne budu dostupna javnosti niti reviziji - kaže Blagovčanin.

Optužnica protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i još šest osoba, kao i HDZ-a te nekoliko tvrtki u Hrvatskoj u predmetu "Fimi media", na 570 stranica detaljno opisuje izvlačenje novca iz javnih poduzeća u stranačke "crne fondove".

Zanimljivo je da je metod pribavljanja nelegalnih sredstava i prikrivanja ostvarenih prihoda, za šta se tereti HDZ u RH, identičan onom koji u BiH već više od desetljeća nekažnjeno provode vladajuće stranke. To se događa tako što se kroz računovodstvene malverzacije iz sredstava državnih tvrtki novac u manjim iznosima prebacuje u tajne stranačke blagajne kojima gazduju samo predsjednik i njegovi najuži suradnici, zaključuje Avaz.