CRNE TOČKE Opasnih mjesta za vozače u Federaciji bilo je 109, zadnjih pet godina uopće nije analizirano

Čapljina cesta
hercegovina.info

Svakodnevno na hercegovačkim cestama imamo lakše i teže prometne nezgode, a u zadnje vrijeme veliki broj njih i sa smrtnom posljedicom. Može se zamijetiti da se na nekim dionicama nezgode događaju češće nego drugdje, a kako je nam je potvrđeno iz JP Ceste Federacije prilikom zadnje studije utvrđeno je preko stotinu opasnih mjesta za vozače u Federaciji.

Nažalost, zadnjih pet godina nije analizirano, budući da se zadnja naručena studija radila za razdoblje do 2015.

“JP Ceste FBiH je u 2016. godini naručilo izradu Studije crnih tačaka na magistralnim cestama u Federaciji BiH u okviru koje je izvršeno prikupljanje izvornih podataka o prometnim nezgodama u razdoblju 2013. - 2015. godina (zapisnici o uviđaju sa prometne nezgode ili upisnici) i podataka o PGDS-u za isto razdoblje, a na temelju kojih je formirana baza podataka o prometnim nezgodama na magistralnim cestama i koja se može koristiti za daljnju analizu mjesta i uzroka nastanka prometnih nezgoda, odnosno njihovih posljedica”, kazali su našem portalu iz JP Ceste Federacije.

Tom prigodom, na mreži magistralnih cesta u Federaciji Bosne i Hercegovine identificirano je 109 lokaliteta koji su, prema određenim kriterijima, definirani kao „opasna mjesta“. Od tog broja, 19 lokacija se nalazi na području HNŽ i tri u ZHŽ.

“Većina tih lokacija je sanirana kroz plan poslovanja JP Ceste FBiH, a dio lokacija je saniran iz kreditnih sredstva osiguranih kod međunarodnih kreditnih institucija. Nova studija opasnih mjesta na magistralnim cestama u Federaciji BiH će se raditi u narednom razdoblju kada ćemo imati i nove podatke i informacije o prometnim nezgodama, a nakon preduzetih mjera sanacije. Sve investicije koje implementira JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo izvode se u cilju povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu na magistralnim cestama”, zaključuje se u odgovoru našem portalu iz JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.