CRNA LISTA SAD-a Sankcijama kažnjeno četvero bliskih Dodikovih suradnika

Milorad Dodik
Hercegovina.info

SAD su u ponedjeljak kaznile sankcijama četvoro najbližih suradnika lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, a na tom popisu su osobe koje obnašaju najviše dužnosti u BiH i Republici Srpskoj.

Američke sankcije, koje znače zabranu putovanja u tu zemlju i zamrzavanje imovine, nametnute su članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, predsjedniku vlade RS Radovanu Viškoviću, predsjedniku entitetskog parlamenta Nenadu Stevandiću i ministru pravosuđa RS Milošu Bukejloviću, objavili su iz Ureda za kontrolu inozemne imovine (OFAC) koji djeluje pri Ministarstvu financija SAD, prenosi Hina.

Dodik je pod američkim sankcijama još od 2017., a četvoro njegovih suradnika sada su na popisu sankcioniranih zbog "bespogovorne provedbe njegove secesionističke politike i ugrožavanja provedbe Daytonskog sporazuma".

Kako stoji u priopćenju OFAC-a, četiri osobe koje su od ponedjeljka na popisu sankcioniranih SAD smatra izravno odgovornima za poticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) kojim se zabranjuje provedba odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju RS, čime se opstruira i ugrožava provedba Daytonskog sporazuma.

Podtajnik u Ministarstvu financija SAD, koji je zadužen za terorizam i financijske obavještajne poslove, Brian Nelson izjavio je kako su Cvijanović, Višković, Stevandić i Bukejlović svojim postupcima ugrozili stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teško postignuti mir podržan Daytonskim sporazumom.

"Ovakvo ponašanje predstavlja daljnju prijetnju napretku BiH i njenoj uspješnoj integraciji u euroatlantske institucije. Nastavit ćemo pružati potporu građanima Bosne i Hercegovine i njihovim naporima na očuvanju vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta", izjavio je Nelson.

Željka Cvijanović zajedno s Dodikom od prošle je godine i pod sankcijama Velike Britanije pa je oboma zabranjeno putovanje i u tu zemlju.