COVID STATISTIKA Od prvooboljelog u Mostaru prošlo mjesec dana, evo što kažu brojke

Koronavirus Mostar SKB Mostar
hercegovina.info

Proteklo je mjesec dana kako se na odjelu za plućne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru pojavio prvooboljeli od koronavirusa.

Dr. Jurica Arapović, koji je i sam bio u samoizolaciji, iz koje je danas izašao, govorio je o COVID statistici.

 „Trideset dana je otkako je koronavirus u našoj županiji. Bolnički je ukupno liječeno 40 bolesnika, što je 18.6 posto od ukupnog broja“, kazao je dr. Jurica Arapović dodavši da su ostale, na koronavirus pozitivne osobe lakši bolesnici liječeni u kućnoj izolaciji. Iz COVID bolnice s današnjim danom otpušteno je 12 bolesnika koji su poboljšanog zdravstvenog stanja i upućeni u kućnu izolaciju.

„Prosječna starosna dob liječenih u COVID bolnice je 64 godine, a najmlađa osoba je imala 20 godina, a najstarija 89. Distribucija po spolu je podjednaka, pa je među hospitaliziranima 20 žena i 20 muškaraca. U jedinici intenzivnog liječenja je bilo 14 bolesnika, što je 6.5 posto. Napominjem da su dva bolesnika trenutačno u oporavku nakon intenzivnog liječenja. Do sada je ukupno u našoj županiji preminulo 8 osoba, što čini 3,7 posto smrtnost u našoj županiji. Umrla je jedna osoba iz Čapljine, dvoje iz Čitluka, dvoje iz Mostara i troje iz Konjica. Prosječna dob umrlih 72 godine“, ispričao je Arapović.

Kako smo i objavili, na konferenciji je kazano da od ukupno testiranih 170 uzoraka, nema pozitivnih. Do sada je u HNŽ-u ukupno 215 pozitivnih, a noćas je u COVID bolnici preminula 88-godišnjakinja iz Mostara, te su iz Stožera izjavili sućut obitelji.

Arapović je pozvao građane da se i dalje pridržavaju mjera Stožera. Kazao je da su svjesni da lijepo vrijeme mami na ulici, ali da borba s koronavirusom nije gotova. Posebno je pozvao na oprez osobe iznad 65 godina.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.