Čović najavio imenovanje, Bećirović poziva parlamentarce da ne glasaju za Vukoju

Bećirović i Čović

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović obratio se novinarima, nakon sjednice stranačkog predsjedništva u Mostaru.
On je istakao važnost imenovanja novog suca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao ključnog prioriteta. Čović je naglasio kako je proces imenovanja u završnoj fazi te da očekuje rješenje, ne samo za suca, nego i ostala imenovanja.

Čović uvjeren u izbor Vukoje

"Ne sumnjam da će to sutra završiti bez obzira na apelacije i privremene mjere. Očekujemo da će imenovanje novog suca Ustavnog suda BiH biti dovršeno u najkraćem mogućem roku. To je pitanje od iznimne važnosti za pravnu sigurnost i funkcioniranje pravne države. Proces je u završnoj fazi i vjerujemo da će biti uspješno okončan na zadovoljstvo svih naroda i građana BiH," izjavio je Čović.

Povodom glasovanja o izboru suca Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović oglasio se dan uoči samog glasovanja i pozvao zastupnike da ne podrže izbor Marina Vukoje.

Bećirović trojku okreće protiv Čovića


Predstavnički dom Parlamenta FBiH će sutra glasovati da li će Marin Vukoja, inače kandidat za kojeg se veže da je blizak HDZ-u biti izabran za suca Ustavnog suda BiH. Vukoja je jedini kandidat, jer je ranije komisija sastavljena od članova iz različitih stranaka, većinom glasova kadrova iz stranaka većine odlučila da se na glasovanje neće slati lista više kandidata, već samo prvoplasirani.

"Principijelno i dosljedno, već dulje vrijeme naglašavam da zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebaju poštovati Ustav BiH, zakone i principe neovisnosti i transparentnosti u postupku predlaganja i izbora sudac Ustavnog suda BiH. Za suca Ustavnog suda BiH potrebno je predlagati i birati diplomirane pravnike, osobe koje se odlikuju profesionalnošću i transparentnošću, visokim moralnim kvalitetama i dokazanim stručnim sposobnostima, s odgovarajućim radnim iskustvom i radnim rezultatima", kaže Bećirović.

Prema Ustavu BiH i zakonima, sudci Ustavnog suda BiH iz bosanskohercegovačkih entiteta biraju entitetski zakonodavni organi i oni trebaju iskazati punu odgovornost i ozbiljnost.

"Dosadašnje provedene procedure, u vezi s utvrđivanjem liste najuspješnijih kandidata za izbor jednog suca Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, upućuju na postupanja koja nisu u skladu s osnovnim kriterijima za izbor sudac Ustavnog suda BiH. Naime, zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH se mora omogućiti da biraju suca, a ne da aklamacijom potvrđuju prijedlog Komisije za izbor i imenovanje", istakao je Bećirović.

Evidentno je da Bećirović ovim kritizira činjenicu što se pristalo da je Vukoja jedini kandidat, no sada je možda već i kasno jer je izbor sutra.

"Komisija za utvrđivanje liste najuspješnijih kandidata nije pružila adekvatne dokaze iz kojih bi se moglo zaključiti da predloženi kandidat HDZ-a (između više od deset drugih kandidata, među kojima su i aktualne suci, profesori i doktori pravnih znanost, dokazani pravni praktičari i drugi ugledni pravnici), spada u red istaknutih pravnika visokih moralnih kvaliteta. Na listi uspješnih kandidata, ispod prvoplasiranog kandidata, komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je rangirala brojne druge pravnike koji su, prema kriterijima i standardima pravničke struke i znanosti, pravničke prakse, pa i ustavnosudske prakse, prima facie, zaslužili da budu bolje plasirani od prvoplasiranog na listi kandidata za suca Ustavnog suda BiH. Izbor sudaca Ustavnog suda BiH ne smije biti predmet političke trgovine između čelnika različitih stranaka. Nitko nema pravo da određuje suce Ustavnog suda BiH na neformalnim međustranačkim sastancima i da legalno izabrane organe vlasti pretvara u puke izvršitelje dogovora stranačkih čelnika", poručio je Bećirović.