Čović: Montiraju mi i u slučaju Čaušević, jedna stranka ima svoje suce, inspektore, istražitelje…

Dragan Čović
-Evo sada ću to reći. Od bivšeg direktora Uprave za neizravno oporezivanje ( Kemala Čauševića, op hms) je traženo da spomene moje ime i još neka imena i da će ga odmah sutra pustit na slobodu. On je to odbio , da bi na kraju, takvu sam informaciju dobio od službenih institucija , to, ipak, u nekoj formi, negdje napisao, izjavio je Čović Hrvatskom Medijskom Servisu.

Podsjetimo, bivši direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH Kemal Čaušević uhićen u lipnju prošle godine pod sumnjom za korupciju, porezne i carinske utaje, pranje novca i zlouporabu položaja i ovlasti, sredinom rujna pušten je iz pritvora. Tužiteljstvo BiH priopćilo je kako je on pristao surađivati s pravosudnim institucijama.

Čović je prije desetak dana izjavio kako mu se pokušava pakirati i umiješanost u ubojstvo doministra unutarnjih poslova F BiH Joze Leutara. Zamoljen da pojasni otkuda mu takva informacija, Čović je u izjavi za Hrvatski Medijski Servis kazao kako ju je dobio od nadležnih institucija, a nadležne institucije su, precizirao je, SIPA i OSA.

-Dostavljeno mi je pismo . Pročitao sam ga, na tri stranice je napisano, i to 15. siječnja. gdje čovjek, osuđen na 20 godina zatvora piše kako ima jako puno spoznaja (o ubojstvu doministra Leutara, op hms)) i među dvadeset, trideset imena spominje i moje ime. Tu je bilo upisano jedno drugo ime, pa je umjesto toga za određene potrebe napisano moje. Dakle, nadležna institucija je to procijenila neozbiljnim, ali to je, očito, napravljeno da bi se pokrenula istraga protiv mene, kazao je Čović za HMS. Dodao je kako iza pokušaja da mu se ponovo montira optužnica stoje institucije odlazeće federalne vlasti.

- Moje pitanje je, tko je naredio tom čovjeku, ili tko se nagodio s tim čovjekom, da to napravi, da bi dobio neki ustupak. I opet smo dobili spoznaje da su to radile opet institucije Federacije BiH, koje su posjećivale tog čovjeka zadnjih šest mjeseci u zatvoru i ti agneti i inspektori su djelovali. Sad će to to netko trebati istražiti, tko je to i zbog čega radio hrvatskom članu Predsjedništva BiH, izavio je Čović Hrvatskom Medijskom Servisu.

Upitao se "jel moguće da netko trguje ciljano, smišljeno, organizirano, da bi se politički monitralo kao bi se dobio neki ustupak".

-Ako se to radi predsjedniku države, što tek mogu očekivati obični građani. To je nedopustivo da stranka ima svoje istražitelje, suce, inspektore. Ja ću se boriti protiv takve države gdje neće biti mogućnosti da vam itko išta montira, kazao je Čović, ne preciziraju na koju stanku misli.

Upitan je li tražio sprovođenje istrage o ovom slučaju Čović je odgovorio: " Ja neću voditi nikakvu istragu, ja to evo javno obznanjujem, a neka institucije sada istraže tko to radi, po čijem nalogu i s kakvim motivima". /HMS/