Čović: Do 18 studenog deklaracija ili smo daleko od svega

Dragan Čović
"Lideri bh. političkih stranaka imaju naredni sastanak 18. studenog Vijeća za implementaciju mira, do kada trebaju neke stvari riješiti, ili ćemo ostati ovdje gdje smo danas", kazao je Čović.

Predstavnici SAD-a i EU-a spremni su doći ponovo u BiH na razgovore ako su lideri spremni pristati na minimum briselskih zahtjeva, dodao je Čović.

"Tražimo rješenja i možemo ih naći do 18. studenog. Deklaracija će nam kazati koji su nam koraci nužni da bismo postali normalna europska država"
, kaže Čović.

BiH treba drukčije ustavno uređenje, koje je ponuđeno još u Prudu, podsjeća Čović, s četiri teritorijalne jedinice, i to je, kaže, dobar put da BiH postane funkcionalna država.

"I Srbija i Crna Gora i Makedonija će otvoriti svoj kandidatski put, a bilo bi krajnje neogovorno od svih nas koji se bavimo politikom da ostanemo izdvojeni iz tog procesa", kazao je Dragan Čović.

Ponovio je da se u Butmiru nisu vodili pregovori za dobrobit Hrvata, Srba ili Bošnjaka, "stranci žele stvoriti da ova država postane dio integracijskih procesa za NATO i EU".

"Sve je na dogovoru političkih lidera. Bez dvotrećinske većine u parlamentu nema novog ustava. Oni koji su očekivali da će dobiti nametnuta rješenja danas su vidno razočarani", rekao je i dodao da je potrebno vratiti se dogovorima i sjesti za sto, prudski ili neki drugi svejedno je, ističe Čović.

(Fena)