Članove Predsjedništva BiH birat će Parlament, a ne glasači

vlast, BIH, CIK, Politika, BIH, Politika, budžet, Politika, CIK, parlament, Federacija BIH, stranka za bih, parlament, Politika, Vlada Federacije, rekonstrukcija, BIH, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, Božo Ljubić, Dom naroda, Federacija BIH, sud bih, Dom naroda, izbor poslanika, HDZ BiH, HDZ 1990, Fotelja, nacionalni interes, županije, Republika Srpska, Federacija BIH, Vijeće ministara, Borjana Krišto, Mladen Ivanković Lijanović, Slavo Kukić, parlament BiH, HDZ BiH, parlament, nerad, platformaši, zastupnički dom, rtv bih, Ante Krajina, platformaši, HSP BIH, Politika, nepotizam, platformaši, platformaši, smjene, Federacija BIH, BIH, parlament, predsjedništvo bih, Vijeće ministara, savjetnici, FTV, sda, BIH, zakoni, Dom naroda, parlament, FBIH, inspekcija, platformaši, platforma, nacionalne manjine, manipulacije, Bošnjaci, ostali, Dom naroda, radnici, parlament, parlament BiH, porez, porezni dug, Porez na prihod , parlament BiH, parlament
...dosadašnja tri člana, samo su neka od otvorenih pitanja o kojima predstavnici političkih stranaka u BiH trebaju razgovarati u predstojećim mjesecima mjeseci, piše večernji list.

Promjene oko izbora

Sukladno presudi Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH", jedna takva politička rasprava bit će održana početkom veljače ove godine unutar Parlamentarne skupštine BiH, uz asistenciju međunarodne zajednice. Raspravljat će se o prijedlogu amandmana na Ustav BiH i prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, koji je zbog puno nedorečenosti svih ovih godina bio povod za politička mimoilaženja. U izvješću o radu Privremenog zajedničkog povjerenstva oba doma za provedbu odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasborgu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH, većina stranaka zalaže se za promjene.

Dominantno je mišljenje da izbori članova Predsjedništva BiH trebaju biti odrađeni unutar oba doma državnog Parlamenta, ali uz prethodnu izmjenu nekih ustavnih rješenja. Hrvatske stranke od HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, HSP-a BiH, zalažu se da izbor članova Predsjedništva bude organiziran unutar Parlamenta. Svi su mišljenja kako bi se Predsjedništvo sastojalo od tri člana od kojih bi se jedan birao iz RS-a i dva iz FBiH.

Zadiranje u Ustav BiH

Kandidate za ovu dužnost bi neozravno birao Parlament BiH, a kandidature dolaze iz Zastupničkog doma, a Dom naroda utvrđuje zajedničku listu tri kandidata većinom glasova iz svakog kluba konstitutivnih naroda, a da potom listu potvrđuje Zastupnički dom. HDZ BiH traži, u slučaju da Zastupnički dom u drugom krugu ne potvrdi zajedničku listu, da se izaberu kandidati koje je utvrdio Dom naroda. U HDZ-u 1990 također se zalažu za identično rješenje, s tim da se Predsjedništvo BiH sastoji od tri člana bez etničkih atributa.

Postupak izbora isti je kao i kod HDZ-a BiH. HSP je na sličnom tragu s tim da su oni naveli i drugi način izbora članova Predsjedništva BiH putem elektronskih glasova. Najjače bošnjačke stranke, SDA i SDP BiH, zalažu se za promjenu. SDP BiH inzistira da ukoliko se promijeni način izbora članova s izravnog na neizravni, moraju se promijeniti i ovlasti Predsjedništva BiH, što po njima zahtijeva i širi zahvat u Ustavu BiH. SNSD najjača srpska stranka traži neizravni izbor članova Predsjedništava, ali da članovi ne mogu biti pripadnici istog naroda, nacionalnih manjina i nacionalno neopredijeljenih građana BiH. Jedan od njih bira se iz FBiH i to da ga bira Dom naroda, a da se jedan bira iz RS-a i to da ga bira Narodna skupština RS-a.