ČLANICA SIP-a KROZ SUZE "Stavljena mi je meta na čelo, plašim se za život svog djeteta"

Vanja Bjelica Prutina
N1

Vanja Bjelica Prutina, članica Središnjeg izbornog povjerenstva, emotivno se danas obratila na sjednici SIP-a, rekavši da je sigurnosno ugrožena, te da joj se stavlja meta na čelo zbog odluke o ponovnom kontrolnom brojanju za razinu predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

Ona je kazala da je strah za njen i život njezinog djeteta, te da je nazivaju 'srpskom fukarom' i osobom koja 'ruši Republiku Srpsku'.

“Irena Hadžiabdić i ja smo diskriminirane na osnovu spola i u više navrata pretrpjele smo različite vidove verbalnog nasilja. Tonovi s kojim su nam se obraćali bili su zastrašujući. Vidno sam uznemirena činjenicom da kandidat za predsjednika RS ponovo govori o meni osobno, ovaj put kao o nekome tko ruši Republiku Srpsku’. Razlog tome je što sam podržala odluku o ponovnom kontrolnom brojanju za razinu predsjednika i potpredsjednika RS“, rekla je Bjelica, prenosi BN.

Tvrdi da ovo nije prvi put da je izložena medijskom linču, te da je na isti način bila izložena i za prošle izbore kada je zbog poništenja izbora u Doboju i Srebrenicu nazvana “srpskom fukarom”.

“Otišlo se i korak dalje, raspravljalo se o mom obiteljskom životu, bračnom partneru, čime se direktno krši moje pravo na privatni i obiteljski život koje predstavlja jedno od osnovnih prava. Tada kada sam nazvana ‘srpskom fukarom’, to je jedno vrijeme trajalo i sada vidimo da u Doboju nakon poništenih izbora gotovo 400 članova obuhvaćeno je optužnicom, a neke su optužnice i potvrđene.

Ja sam omogućila građanima Republike Srpske da se spriječi krađa njihove volje. Kod poništavanja  izbora u Srebrenici i Doboja, svi smo dobili kaznene prijave”, istaknula je članica SIP-a, uz apel na Tužiteljstvo da svi po tim kaznenim prijavama i odgovaraju.

Meta na čelu i predsjednika SIP-a

Ispričala je i da je danas dobila informaciju da je zbog glasanja ponovnog za razinu Republike Srpske, rečeno da je ‘izvršila udar na Republiku Srpsku’, iako je jasno da SIP donosi odluke dvotrećinski.

“Smatram da se kao žena, kao samohrana majka stavljam pod pritisak i ponovo čujem da će se podnijeti kaznene prijave. Kandidat za predsjednika Republike Srpske meni direktno metu stavlja na čelo imenom i prezimenom. Ja živim u Republici Srpskoj i to kod mene stvara neprijateljsko okruženje kod onih ljudi koji poklanjaju i vjeruju riječima tom kandidatu. Zbog takvih stavova, govore mi da sam histerična, oštro se protivim tome i danas sam borbeno rekla da neću dozvoliti da mi se stavlja meta na čelo i da vršim udar na Republiku Srpsku.

Radim svoj posao u skladu sa zakonom. Pozivam nadležne institucije se ispita postoji li, ne politička, nego kaznena odgovornost za takve poruke i zahtijevam da se izvrši procjena moje osobne sigurnosti”, rekla je Bjelica kroz suze.

Ona je dodala da ima strah kad se njeno dijete vraća iz škole sa svojim prijateljima…

"Smatram da moje dijete treba uživati ista prava kao druga djeca, ali plašim se to dozvoliti. Ovakve stvari su nedopustive. Čula sam i da se insinuira da je neka gospođa iz SDS-a, pošto se povezujem stalno sa SDS, bila na Trebeviću ili Jahorinu s Mirkom Šarovićem, pozivam Tužiteljstvo ili m:tel da ispita preko baznih stanica moju lokaciju, jer je to jedna laž”.

Suad Arnautović, predsjednik SIP-a, dao je punu podršku svojoj kolegici, rekavši da je i njemu vrlo slično stavljena meta na čelo, te da je ‘kvalificiran kao antisrbin’.

“Nedopustivo je da bilo tko u ovoj državi bilo kome prijeti posebno visoki službenici. Odbacujem svaki vid političke prljave kampanje koja se vodi protiv ove institucije i njenih članova”, poručio je predsjednik SIP-a.

Podsjetimo da je Milorad Dodik, lider SNSD-a, danas napao članove SIP-a na osobnoj osnovi.

“Bjelica – Prutina se sastajala sa Šarovićem u kritičnim danima gdje je dobila upute. A predsjednik SIP-a je antisrbin, on radi sve protiv Republike Srpske i smatra da je ona genocidna i učinit će sve da joj napravi štetu”, još jedna je u nizu spornih Dodikovih izjava.

“Sama činjenica da se glasanje izmješta iz Republike Srpske ukazuje na to da joj se oduzima suverenitet – govorite nam da nismo dostojni da provedemo izborni proces”, kazao je on.

Najavio je i da će podnijeti kaznene prijave protiv svih članova Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, a nakon što je jučer priopćeno kako će se ponovo brojati glasovi za predsjednika Republike Srpske. Ovakav potez proglasio je napadom na Republiku Srpsku – što je i danas poslužilo kao uvertira u priču ‘o nezavisnosti’ Republike Srpske.

Obraćanje Vanje Bjelice Prutine pogledajte na videu od 01:16:00.

Sadržaj se učitava...