Čitluk je najužareniji, a oko Mostara se nešto možda i namjerno ne želi reći

Nermin Avdić
hercegovina.info

174 su pozitivna na koronavirus u HNŽ-u, od čega u Mostaru 55, Konjicu 28, Čitluku 66. Kazao je to na današnjoj konferenciji za tisak Stožera civilne zaštite dr. Nermin Avdić. Osvrnuo se na svaki grad pojedinačno, ali simptomatično – najmanje je govorio o Mostaru.

Mostar je u poprilično dobrom stanju, imamo pojedinačne oboljele. Jedino moramo povesti više računa o ulazu virusa u bolnicu i na tome će polju sigurno poraditi epidemiolozi koji vode tu bolnicu i njihov krizni stožer iz razloga što je najveći pritisak na njih, jer računamo na to da u tu bolnicu dolaze ljudi iz tri županije. Ne samo od korone, nego i od drugih bolesti pritisak je veoma veliki i velika opasnost od prijenosa ovog virusa u samu bolnicu“, kazao je Avdić.

Nije precizirao što točno znači da se mora „povesti računa o ulazu virusa u bolnicu“, jel virus "uša i naprid", i koliko je pojedničanih oboljelih, nevezanih s klasterima.

Ispred portala hercegovina.info slali smo pitanje „Može li se u Mostaru još uvijek pratiti povezanost među klasterima, ili je epidemija izmakla kontroli?“. Isto nije u cijelosti ni pročitano, a kazano je da je na njega već ranije odgovoreno(gore navedena izjava od Avdića). A šta je odgovoreno, a što pitano možete vidjeti i sami.

Za razliku od Mostara Avdić se više osvrnuo na druge gradove.

Konjic nam već jedno vrijeme stoji na ovoj cifri i to je izvanredna informacija. Već nekoliko dana imamo cifru od 28 i ona se stalno i zadržava. Jablanica ima neki blagi porast po 1-2 slučaja. Radi se o obiteljskim kontaktima ili onima što se nisu pridržavali adekvatno mjera, nego su išli u posjete i tako se i zarazili. Sve te slučajeve imamo pod nadzorom u smislu samoizolacije. Poslije čitavog niza testiranja koje smo obavili.

Epidemiolog koji je na terenu obuhvatio je više klastera, tvrtku (opa. Ledo), samostan, Majčino selo, svećenike, te obiteljske kontakte. Došlo do je do cifre od 66 pozitivnih. To je dosta visoka cifra i ona je sad uvjerljivo najveća u HNŽ-u, ali evo, mislim da ćemo polako i tu situaciju pomalo stavljati u kontrolu kroz izolaciju kontakata oboljelih“, ispričao je Avdić.

Zašto se ovo dogodilo sa Čitlukom. Dogodilo se iz tog razloga što smo tu kasno došli do oboljelih, nismo mogli na vrijeme reagirati. Međutim mislim da sad dobro radi Dom zdravlja, doktorica dobro radi i nadamo se da ćemo situaciju u Čitluku staviti pod kontrolu. Što se tiče Čapljine tu smo imali iskorak, jedne velike obitelji, posjeta. Opet, posjeta koje su bile obiteljske, osobe su dolazile iz drugih općina i tako dalje. Taj broj se na kraju popeo na 15. Sve je to na kraju nepridržavanje mjera koje smo donijeli. Onaj, nažalost preminuli je bio i nepokretan, a bio je zaražen. Ovom prilikom apeliram da bolesne, nemoćne, starije članove obitelji ne obilazite. Ako im možete pomoći donosite im do vrata, ako je neka starija osoba donijeti joj šta joj treba i ostaviti pred vratima, a ne svraćati u posjete“, ispričao je Avdić.

Govorio je i o brojkama. Statistike kaže da je 58 posto među oboljelima ženskog spola, a među umrlima 67 posto muškaraca. Iz ovoga bi se dalo isčitati da žene lakše obole, a muškarci koronavirus teže podnose. Prosječna dob umrlih je 76 godina, a prosječna dob pozitivnih 46 godina.

Hospitaliziranih u Covid bolnici je 29, na respiratoru 6 osoba.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.