ČITATELJI NAKON PISANJA O KVANJU "Cesta je puna ulja, 'izraubana' u zadnje vrijeme, a tek asfalt nakon prve kiše..."

Kvanj auto na krovu
Čitatelj

Nakon našeg pisanja o prijevoju Kvanj gdje se na tjednoj bazi može posvjedočiti lakšim ili težim prometnim nesrećama, javili su nam se ogorčeni čitatelji koji tvrde da je ta dionica Mostar - Stolac sustavno zanemarivana godinama i da strepe za svoju sigurnost, ali i djece (mlađih vozača) koji neiskusni sjedaju za volan.

Čitatelji napominju kako je na Kvanju skinut asfalt prije nekoliko mjeseci, a opet se nije asfaltiralo te je sad cesta 'izraubana'. Cestom Mostar - Stolac prolaze šleperi koji idu za Crnu Goru, prema Trebinju i Dubrovniku, pa takva cesta bude puna ulja što dovodi vozače u opasnost, a na njoj se ništa konkretnije nije radilo 10-ak godina.

Brojne nesreće

"Problem nije samo na dionici Kvanj, nego duž čitavog spomenutog dijela puta Buna - Masline. Točno mogu navesti zavoje u kojima se događaju izlijetanja najčašće. Uzrok je vrlo jasan, a to je kakvoća asfalta iako vidim da se nadležni ograđuju i da testiranja daju relativno dobru ocjenu što u praksi uopće nije tako. A najgore osobine ovaj asfalt pokazuje kada je mokar tj. kada padne prva kiša, (a i svaka sljedeća)", piše nam čitatelj s Rotimlje koji se svakodnevno suočava s ovim problemom.

Podsjetimo, prošlog tjedna tražili smo od JP Ceste preciznije informacije o cesti, a tada su utvrdili da se radi o srednje rizičnoj unatoč velikom broju prometnih nesreća.

"Fakultet prometnih znanosti - Zavod za prometno planiranje, Zagreb i JP Ceste FBiH su 2019. godine izvršile „Inspekciju cesta prema iRAP protokolu, ocjenu stanja kolnika, ocjenu zvjezdicama (SRS) i mapiranje rizika (RRM) primarne cestovne mreže u Bosni i Hercegovini“.

Kvanj auto na krovu

Dionica M17.3, 001 Buna – Masline je ocijenjena SRS ocjenom od tri (3) zvjezdice (srednja razina rizika), što je prihvatljiva ocjena za ovu kategoriju ceste (jedna (1) i dvije (2) zvjezdice pripadaju kategorijama koji se traže za autoceste i brze ceste). Uz relativno mali promet PGDS = 3849 vozila/ dan za navedenu dionicu data je ocjena niskog potencijala smanjenja prometnih nezgoda gdje se planirane intervencije svode na sanaciju kolovoza, te ugradnju opreme ceste i prometne signalizacije, što svakako doprinosi povećanju cestovne sigurnosti", kazali su za hercegovina.info iz JP Ceste.

Samo ove godine dogodio se veliki broj nesreća

Na ovoj prometnici skoro na tjednoj bazi se događaju prometne nesreće, a samo u ovoj godini zabilježen je niz ozbiljnih nezgoda. U ožujku i svibnju dogodile su se dvije nesreće gdje su automobili završili na krovu. U ovoj svibanjskoj dvije osobe su zadobile tjelesne ozljede, a u ožujku je kamion završio u jarku na krovu nakon neuspješnog zaobilaženja.

Početkom ove godine kod unesrećenih na ovoj dionici morali su intervenirati i vatrogasci koji su izvlačili ozlijeđene. Dvije osobe su tada zadobile ozljede neutvrđenog stupnja te su prebačeni u Kantonalnu bolnicu 'Safet Mujić'.

Jedna od posljednjih nesreća na ovoj dionici dogodila se prije par mjeseci kad je vozač u osobnom automobilu iz neutvrđenih razloga izgubio kontrolu nad upravljačem automobila i udario je u brdo.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.