FOTO  Čiji su umirovljenici u Trebinju? Dvije udruge pod jednim krovom

Umirovljenici Trebinje
Hercegovina.info

Oduvijek je bilo najlakše manipulirati djecom. Mlada, neiskusna i naivna, lako potpadaju pod utjecaj bilo čega ili koga tko im se učini primamljivim. Mogu se dijeliti, mijenjati strane i sve to se pripisuje njihovoj mladosti. Apsurdno je kada se umirovljenici počnu dijeliti i kada oni ne mogu naći zajednički jezik. Ne dijele stavove, mišljenja, pa možda ni simpatije prema istim političkim strankama. Dvije stvari su im zajedničke. Pripadnost trećoj životnoj dobi i zajednička zgrada u kojoj se nalaze uredi dvije odvojene udruge. Jedan krov, a dva ulaza, udaljena par metara jedan od drugog. Odgovor na pitanje“Zašto su podijeljeni?“, također je različit.

Umirovljenici Trebinje

"U Trebinju postoje dvije odvojene udruge “Udruženje penzionera Grada Trebinja“ i to je staro, izvorna udruga koje je registrirano prije više od 20 godina i novoformirano udruženje, tzv. “Gradsko udruženje“, koje je formirano prije četiri godine i to je politička udruga. Trebinje je jedini grad koji ima dvije odvojene udruge. Na ovaj način umirovljenici samo gube“, kaže predsjednik "Udruženja penzionera Grada" Trebinja, Mirko Milojević.

Kaže da su za četiri godine, koliko postoji nova udruga, umirovljenici izgubili preko 150 tisuća maraka. Koliko obitelji su mogli pomoći na taj način, sada je manje važno, jer se vrijeme ne može vratiti, a umirovljenicima ni to nije bila lekcija, pa i dalje delaju odvojeno.

"Mi imamo oko 5000 članova, dok novoformirana udrua zakonski nema nijednog člana. Tako nema ni članarina. Oni troše novac iz gradske kase, na nezakonit način. Pisali smo projekt da nam se odobre sredstva za pomoć obiteljima preminulih umirovljenika i kada se rasporedi ono što smo dobili, to je oko 15 KM po obitelji. Dok je nova udruga po jednom preminulom umirovljeniku, dobilo oko 400 KM. Oni su, u suštini, jedna interesna grupa ljudi koja troši ogromna sredstva na nezakonit način“, ogorčen je Milojević.

Umirovljenici Trebinje

Kaže da imaju relativno dobru suradnju, ali nepravda koju trpe svaki dan i gradsku naklonost prema novoj udruzi, ne mogu progutati. Dok oni dobiju oko 12 000 KM na godišnjoj razini, novoformirano udruženje dobije vrtoglavih 70 000 KM. Zato Milojević svake godine šalje dopis Gradu, da se vidi zašto se prave toliko razlike među njima i zašto se prema njima Grad odnosi maćehinski.

Ali svaka medalja ima dvije strane, pa i ova. Druga strana, tj.novoformirana udruga se brani od napada i ima svoju priču.

"Mi smo 2017.godine organizirali izbore. Sasvim legalno i legitimno. Naši izborni rezultati se nisu implementirali, te smo ih proslijedili republičkom Udruženju. Bivši predsjednik drug uedruge, s grupom istomišljenika, odvojio se od ove glavnine. Nije im odgovarao rezultat, jer su već počeli gubiti pozicije, a mi smo išli s ciljem da svim umirovljenicima bude bolje. To se njima nije svidjelo. Zbog svih spletki oko izbora, mi smo odlučili odvojeno se registrirati. Vidjeli smo da s njima nema suradnje“, kaže za Hercegovina.info Risto Masleša, vršitelj dužnosti predsjednika gradske udruge umirovljenika Grada Trebinja.

Masleša ne dozvoljava da se njihov rad politizira, te smatra da predstavnici druge udruge zaobilaze istinu i trude se ukaljati i omalovažiti ih iako za tim nema potrebe.

Oba predsjednika udruga naglašavaju da se žele udružiti i ostvariti bolju suradnju, a nitko ništa ne radi u tom pravcu. I dalje su samo na početku puta, naoružani osudama jedni za druge.

Od ovog raskola nitko nema koristi. Međusobnim prozivkama i verbalnim ugnjetavanjem sasvim sigurno neće daleko dogurati. A daleko su od udruživanja. Za početak im nedostaje poštovanja jednih za druge, pa da na taj način budu primjer mlađim generacijama.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.