ČIJI JE PARKING U 'BEJRUTU' Stanari ga koristili preko 30 godina, Autoprevoz bus ušao u vlasništvo i postavio blokove

Bejrut

Stanari mostarskog naselja Bejrut, odnosno zgrade "Bejrutke" obratili su se portalu Hercegovina.info sa tvrdnjom kako su ostali bez parkinga kojeg su godinama koristili.

Kažu kako već duže vrijeme preko 60 obitelji koje tu žive zbog određene grupe ljudi koji u tajnosti, daleko od očiju javnosti, čine ozbiljnu zloupotrebu položaja, a sve u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Bejrut
Zgrada Bejrutka u Mostaru

Gdje su parking mjesta za zgradu 'Bejrutku'?

Gradnja zgrade Bejrut koju je projektirao Hido Hasanbegović započeta je 1980. godine, a dovršena je  1988. godine.

Stanari tvrde kako je tada u sklopu zgrade napravljen i parking sa 60 mjesta namjenjenih za korištenje od strane stanara.

Bejrut
Stanari se snalaze za parking

Za Hercegovina.info kažu kako su "pri tadašnjoj kupovini stanova, stanari dodatno plaćali parking mjesta, što uredno stoji u kupoprodajnim ugovorima iz tog vremena. U sklopu parkinga, namjenski je projektirano i mjesto za odlaganje otpada tj. za komunalni kontejner".

Dodaju kako je "sve to uredno korišteno od strane stanara do 2021. godine kada počinju prve opstrukcije na parkingu", odnosno pokušaj da se od njih vrši prinudna naplata parkinga od strane danas privatne tvrtke Autoprevoz bus Mostar.

Autoprevoz Mostar tada izvodi građevinske zahvate u prostoru i postavlja betonske barikade na sporni parking.

Bejrut
Betonske barikade na danas praznom parkingu

Betonske barikade

Pregledom katastra, vidljivo je da je Autoprevoz Bus, nekada javna, a danas privatizirana kompanija koja upravlja mostarskim autobusnim kolodvorom, uvedena u vlasništvo koje je 1/1.

To u razgovoru za Hercegovina.info tvrdi i Ahmedin Šabanagić, direktor tvrtke Autoprevoz bus Mostar.

"Stanari su nekoj u zabludi da smo mi 2021. preuzeli taj parking. Ja sam pokušao s njihovim predstavnikom razgovarati i reći mu da je u totalnoj zabludi i da je Autoprevoz u posjedu te parcele od 60-ih godina prošlog stoljeća. 2017. godine izlazi Zakon o stvarnim pravima, i tada se na osnovu toga Grad Mostar briše i vlasništvo se vraća Autoprevozu", kaže on.

Bejrut

Tvrtka Autoprevoz je trenutno u vlasništvu njemačke kompanije Sejari d.o.o. Sarajevo koja je osnovana 2002. godine. Njen vlasnik je kompanija Sejari Holding GmbH iz Njemačke, čiji je osnivač Fahim Sejari. Sejari je osnovao kompaniju u Njemačkoj 1972. godine. Trenutno uz Autoprevoz Bus upravlja i Centrotransom Sarajevo, kao i sarajevskim i tuzlanskim autobusnim stanicama.

bejrut katastar
Sporne parcele 580 i 579/1

Autoprevoz bus: "Postavljamo rampu"

Sporni parking trenutno stoji prazan. Kameni blokovi teški preko tone znak su stanarima da njohovi automobili tu više nisu doborodošli. Iz tvrtke Autoprevoz bus kažu kako će uskoro na to mjesto doći rampa, a stanari će imati pravo na plaćenu mjesečnu parking kartu s popustom.

Stanari se pak ne mire s tim.

"Obraćali smo se svim nadležnim tijelima, ali od istih smo dobivali odgovor kako nisu nadležni za daljnje postupanje i kako „Autoprevoz Mostar ima sve papire“. Tu tvrdnju nadležni organi gradske uprave Grada Mostara ničim nisu potkrijepili. U veljači 2024. godine, uvidom u Rješenja Grada Mostara, saznajemo da je Autoprevozu Mostar 11.6.2021. godine izdano Rješenje od strane Odjela za nekretnine i financije Grada Mostara (u potpisu načenik odjela Amer Zubčević) po kojem mu se daje za pravo predmetni parking, kao i sve pristupne puteve i javno dobro uknjiži kao svoje privatno vlasništvo", pišu stanari i prilažu rješenje. 

Bejrut
Rješenje po kojem Grad Mostar daje zemljište Autoprevoz busu

Direktor Autoprevoza drži se svojih tvrdnji i kaže kako stanari žele nešto što im ne pripada, kako nikad nisu dali na uvid kupoporodajne ugovore prema kojima raspolažu parkingom na česticama 579/1 i 580.

"Ja sam im govorio da donesu primjerak kupoporodajnog ugovora u kojem stoji to da imaju vlasništvo nad parkingom. Oni nisu donijeli".

Pristao je da pokaže dio dokumentacije kojom Autoprevoz raspolaže, ali nije bio voljan dati ga javnosti na uvid. 

"Pošto mislim da ćemo na sud, ne bih im davao nikakvu dokumentaciju, mogu vam pokazati...imamo papire kompletne da mi nismo nikome ništa oduzimali i otkad je stanica napravljena, to je naše. Morale bi se skice usporediti sa brojevima čestica. Mi ćemo morati sudski uzvratiti jer ne možemo naći rješenje, mi smo im nudili, stanari nisu htjeli ništa. Ja sam im rekao da mislim da troše i svoje i naše vrijeme. Mi ćemo vjerojatno morati podignuti tužbu za ometanje posjeda, tužbu za ugrožavanje jer pomjeraju neke granice svojim ponašanjem", tvrdi Šabanagić.

Zašto Komunalno drži kontejner za smeće na privatnom vlasništvu?

Ipak, ostaje legitimno pitanje stanara, kako to da je na toj čestici planski postavljen kontejner za smeće, koji može biti samo na javnoj površini? I ne samo kontejner, pitaju se kako je moguće da je čestica na kojoj je izgrađen parking u vlasništvu Autoprevoza od 1960-ih ako je u 1980-im na toj lokaciji izgrađen i vrtić, te napravljen parking i pristupni put?

Bejrut

"Netko je to pogriješio u nekoj kancelariji. Mi ne dopuštamo da se preko našeg okreće kamion i da mi tu gubimo 20 parking mjesta. Ja sam zvao direktora komunalnog da taj kontejner izmjeste. Dolazio je inspektor za komunalu i rekao da JP Komunalno mora predložiti izmještanje, a direktor Komunalnog kaže da inspektor to mora naložiti. Na kraju su nas zamolili da mi sami izmjestimo taj kontejner", govori Ahmedin Šabanagić.

bejrut smeće
Mjesto za kontejner na parkingu

Stanari pak apeliraju na sve nadležne organe da hitno reagiraju, da ponište predmetno Rješenje kojim se daje pravo uknjižbe državne imovine u privatno vlasništvo.

Pozivaju i sve policijske agencije da otvore istragu po ovom pitanju i utvrde na kojim mjestima, i od strane kojih osoba, je došlo do kaznenog djela zlouporabe položaja prilikom izdavanja Rješenja koje je doneseno daleko od očiju javnosti i bez uključivanja u postupak druge zainteresirane strane.

Napominju da je život stanara naselja Bejrut u potpunosti blokiran, da isti nemaju pristup vozila hitne pomoći, vatrogasnih vozila, kao i da su im oduzeta osnovna ljudska prava na život.

"Ukoliko se dogodi slučaj sa posljedicama, zbog nemogućnosti pristupa navedenih vozila koja spašavaju živote, odgovornim ćemo smatrati Gradonačenika, predsjednika Gradskog vijeća, sve vijećnike kao i nadležne načelnike u čijim je službama sprovedeno ovo zakonski upitno djelo uknjižbe", poručuju oni.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.