CIJEPLJENJE I BOLNICA Djelatnici SKB-a tvrde da ih se pritišće, ravnatelj kaže da ih se samo poziva

Medicinska sestra
hercegovina.info

Više djelatnika SKB-a Mostar obratilo se našem portalu s tvrdnjama da ih uprava bolnice, putem nadređenog osoblja primorava na cijepljenje. Iz bolnice isto negiraju, i tvrde da se ne radi o nikakvom primoravanju, nego običnom pozivu na cijepljenje. No, krenimo redom.

“Poštovanje svima u hercegovina info. Zanima me možete li istražiti i pisati o tome, ukazati na to kroz što prolaze zdravstveni djelatnici u bolnici SKB Mostar. Naime, u posljednih 10 dana, posebno se vrši pritisak na zdravstvene djelatnike da se cijepe. Ucjenjuju se radnim mjestima, sankcijama mogućim, suspenzijama i tako dalje, nema što im se ne govori. Budući da zakona o obaveznom cijepljenu nema, samo ucjenjivanje gubitkom posla je čista ucjena. Većina zdravstvenih djelatnika su preboljela koronu i imaju razvijena antitijela s obzirom na radno mjesto, a posebno djelatnici koji rade na kovid odjelima. Nepravedeno je da budu diskriminirani iz razloga što su zdravstveni djelatnici i što se neki ne žele cijepiti iz osobnih ili zdravstvenih razloga”, piše nam  zaposlenica SKB-a, koja tvrdi da Uprava bolnice preko glavnih sestara uporno traži cijepljenje.

Medicinska sestra

Iz bolnice pak kažu da oni samo pozivaju na cijepljenje, a da nema nikakvih prtisaka.

“Imajući na umu odgovornosti koju medicinski djelatnici trebaju imati prema sebi, svojim bližnjima i pacijentima, Krizni stožer SKB Mostar je u više navrata pozivao djelatnike da se cijepe. To svakako nije nikakva prisila nego jedinstveni stav i poziv upućen od strane Svjetske zdravstvene organizacije, kako svim zdravstvenim ustanovama tako i cjelokupnoj ljudskoj populaciji”, istaknuli su iz Ureda za odnose s javnošću SKB-a. Kažu da se u bolnici do sada cijepilo 40 posto djelatnika. “Najveću procijepljenost bilježimo među liječničkom populacijom, oko 85 posto”, kazali su iz Ureda za odnose s javnošću SKB-a.

Čak iz SKB-a Mostar navode da je “shodno trenutnim važećim zakonskim propisima i odredbama, izbor na cijepljenje potpuno slobodan izbor svakog djelatnika”.

U Sindikatu SKB-a kaže da imaju neslužbenih saznanja kada je u pitanju primoravanje na cijepljenje. "Službenih prijava još uvijek nemamo, no pratit ćemo situaciju da vidimo je li to što djelatnici govore istina, a ukoliko bude sindikat će sigurno reagirati", kaže ispred Sindikata SKB-a Ivica Anić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.