CIJEPLJEN, TESTIRAN, PREBOLIO Federacija BiH uvodi novo pravilo

Vlada FBiH
Vlada FBIH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević, zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva te v.d. direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, danas su putem video linka iz sjedišta Federalne vlade u Sarajevu, s županijskim premijerima, ministrima zdravstva i predstavnicima županijskih zavoda za zdravstvo razgovarali o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i narednim aktivnostima.
 
Na sastanku, održanom na inicijativu federalnog premijera, konstatirano je da u Federaciji BiH situacija nije zadovoljavajuća, te je postignut konsenzus da se ide u nove mjere.

"Već sutra počinjemo s prvim novim mjerama, odnosno pojačat ćemo one koje smo do sada imali kada govorimo o imunizaciji, te punktovi u domovima zdravlja moraju biti otvoreni najmanje tri puta tjedno do 20 sati. Mobilni timovi i planovi se moraju napraviti za odlazak u sva ruralna mjesta, ali i mjesta poput obrazovnih institucija, javnih ustanova, tvornica, gdje imamo više od 30 zaposlenih. Važno je da se otvore punktovi na mjestima javnog okupljanja barem jednom do dva puta tjedno, poput onoga što već postoji u Sarajevo City Centru - kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Također, donesena je odluka da i Bosna i Hercegovina slijedi prakse normalizacije života kao što su uvele mnoge europske i susjedne zemlje, što znači pravilo “cijepljen-testiran-prebolio” (VTP).

"Uvođenje tog pravila će ići postupno i krenut će koncem prosinca. Do tada će se ostale pretpostavke završiti. To je važan korak, pri čemu će se ići na sve javne djelatnike, socijalne i zdravstvene ustanove, zatim su tu vatrogasci, policija, školstvo. Ne možemo ostati izolirani imajući u vidu situaciju koja se trenutno događa", rekao je Čerkez.

Na sastanku je razgovarano i o stvaranju svih preduvjeta za uvođenje QR koda.

"Očekujemo da će se to završiti do kraja godine početkom naredne. U tom smislu očekujemo podršku Ministarstva civilnih poslova BiH, s obzirom da je to jedino tijelo koje se priznaje na međunarodnom planu", dodao je Čerkez.

Govoreći o COVID putovnicama, kazao je da se počinje realizirati prvi preduvjet da sve županije izrade svoje elektronske baze podataka, te da je do sada to učinilo četiri do pet županije, a očekuje se da i drugi to urade.

Druga tema sastanka bila je procijepljenost, koja je i dalje izuzetno niska u Federaciji BiH, a podaci govore da smo po tome posljednji u regiji, istaknuto je nakon sastanka.

"Činjenica da je gotovo 90 posto neprocijepljenih u bolnicama govori o značaju cijepljenja i potrebi jednog proaktivnog pristupa na lokalnoj razini", rekla je pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera.

V.d. direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić potvrdio je da u FBiH ima sasvim dovoljno cjepiva svih vrsta.

"Morat ćemo uvoditi mjere kojima ćemo stimulirati ljude na cijepljenje. U ovoj fazi pogoršane pandemije četvrtog vala kada na razini Federacije imamo značajan broj ljudi koji umiru od COVID-a moramo voditi računa o higijeni, fizičkoj distanci, ali do Nove godine ćemo morati puno više poduzeti", poručio je Skočibušić.