CIJEPLJEN, TESTIRAN, PREBOLIO - HBŽ, SBŽ i HNŽ još nisu odlučili, dok iz ŽZH poručuju već da nema potrebe za novim mjerama

CIJEPLJEN, TESTIRAN, PREBOLIO - HBŽ, SBŽ i HNŽ još nisu odlučili, dok iz ŽZH poručuju već da nema potrebe za novim mjerama
Ilustracija hercegovina.info

Goran Čerkez, pomoćnik Federalnog ministra zdravstva, najavio je da će od 20. prosinca na području Federacije vrijediti nove epidemiološke mjere, a one uključuju pravilo "cijepljen-testiran-prebolio". To znači da će svi građani, zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati imati ispunjen jedan od ova tri uvjeta pri dolasku na radno mjesto.

Nadležnost je na županijama, a kako saznajemo, većina županija još nije odlučila što će s odlukama federalne Vlade.

"Uvođenje obaveznih potvrda (cijepljen, testiran, prebolio) nije razmatrano na sjednicama Stožera civilne zaštite ŽZH. S obzirom da je još uvijek na snazi stanje nesreće na području naše županije, takvu odluku može donijeti samo Stožer civilne zaštite ŽZH. Situacija se i dalje svakodnevno prati, ali trenutna je procjena kako nema potrebe za dodatnim mjerama", rekao je za hercegovina.info glasnogovornik Stožera ŽZH Stipan Zovko.

HBŽ još nije zauzeo stajalište o covid potvrdama. Premijer Ivan Vukadin za hercegovina.info kaže da će se istome odrediti kroz koji dan na sjednici tamošnjeg stožera. 

Ni središnja Bosna i Hercegovačko-neretvanska županija, zasad, nemaju konkretne odluke.

"Nemamo nikakvih informacija, nije se ozbiljno ni razmatrao prijedlog Vlade FBiH. Još uvijek nemamo nikakve novosti, ali se radi na tome", kazano nam je iz Ureda za odnose s javnošću Srednjobosanske županije.

 "Kada govorimo o najavi vlade Federacije BiH i pravilu C-T-P od 20. prosinca, prije toga u istoj uredbi Vlade rečeno je da će Zavod za javno zdravstvo napraviti stručnu analizu kako zapravo sve te aktivnosti provoditi na području županija te dati preporuke i tek onda možemo govoriti mogu li županije u stručnom i svakom drugom smislu odgovoriti na ove najave. Još uvijek je prerano govoriti što će biti i kako će biti, nadležna tijela će se na vrijeme očitovati o cijeloj problematici", kazao nam je Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ.

Razvidno je da, osim ZHŽ-a u većini županija još nema odluke kako će se reagirati na federalni naputak. 

Nove korona-mjere su opet zanimljivo datirane. Iako je Čerkez "vidno zabrinut" što kasnimo s bilo kakvim mjerama, on ih je mjesec dana ranije prvo najavio, pa onda planira implementirati i to sve pet dana prije Božića što već svima zvuči nekako poznato. Federalna vlast nije se proslavila u pandemiji, štoviše završili su na optuženičkim klupama. Ni Čerkezu se ne može zaboraviti kada se na sve obrušavao, a nekako mu nije smetalo tisuće antifašista u Sarajevu zbog svete mise na Kaptolu.  

Inače, u Republici Srpskoj zasad se ne misle ozbiljnije baviti ovim mjerama te zasad samo razmišljaju i prate situaciju. 

 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.