Cijene njemačkih automobila već padaju

polovni automobili
Arhiva

... činjenicom se i neke razvijenije države ne mogu uspoređivati s BiH, a radi se o rastu uvoza automobila, jer se u ovoj zemlji voze ‘zvijeri' i od nekoliko stotina tisuća maraka, poput Teslinih modela, novih Porscheovih, Mercedesovih..., piše Večernji list BiH.

Samo od početka siječnja do kraja kolovoza u BiH je uvezeno 45 tisuća i 652 automobila. Od toga su 7472 automobila nova. Kada se u obzir uzme prošla godina u kojoj je u BiH uvezeno automobila u vrijednosti čak 759 milijuna maraka, onda brojke djeluju još impresivnije.

Ovih dana prati se i situacija s njemačkim dizelašima starijim od 12 godina za koje se govori da će uskoro preplaviti tržište BiH i ostatka europskih država. Oni će u nekim njemačkim gradovima biti potpuno zabranjeni, a država planira i podršku od čak 10 tisuća eura po vlasniku, samo kako bi se riješili takvih automobila.

Države koje strahuju od takvih ‘Nijemaca', podigle su cijene uvoza takvih automobila, no izgleda da to neće biti presudno.

- Cijene su već sada osjetno pale, iako još nisu zabrane službeno stupile na snagu. Automobili kao što su neke linije golfova ili mercedesa, već sada se u Njemačkoj mogu naći za tisuću do dvije tisuće eura manje nego u vremenu najave da se ova država rješava dizela. Imamo dosta zainteresiranih i sada je lakše doći do automobila negoli će biti kada pravilo o zabrani vožnje u Njemačkoj stupi na snagu. Onda će se za ta vozila jagmiti praktično pola Europe, a cijene neće drastično pasti u odnosu na ove sad - govori za Večernjak jedan od trgovaca koji godinama opskrbljuje autom obilima vozače iz BiH.

Govori nam i kako dizel automobili više neće biti u fokusu svjetskih proizvođača automobila.

- Sve više je fokus na električnim automobilima. Sada je i Daimler objavio da će s milijardu dolara ući na tržište električnih automobila. To su enormne svote i to je praktično rat između vodećeg igrača Tesle i najpopularnijeg svjetskog automobilističkog brenda Mercedesa.

I BMW je već dosad uložio šest milijardi dolara za razvoj elektrificiranih vozila. Nijemci idu prema tome, a to je dobro za naše tržište, jer će benzinci i dizelaši još dugo biti popularni, ali po nižim cijenama - kaže nam sugovornik.