CIJENE NEKRETNINA Poslovni prostori zjape prazni, ogromne razlike cijene stanova u Mostaru i ostatku Hercegovine

nekretnine, stanovi
Hercegovina.info

Unatoč ekonomskoj krizi potražnja za stanovima u Hercegovini jako je velika. Bilo da se radi o novogradnji ili o korištenim stanovima agencije imaju jako puno upita za njih. No, zato kada je riječ o poslovnim prostorima, naročito u Mostaru, oni zjape prazni. Za kupnjom ili iznajmljivanjem istih potražnje baš i nema.

"Što se tiče poslovnih prostora, barem što se tiče naše agencije, potražnja i zanimanje su jako slabi. Iako ljudi danas svoje poslovne prostore iznajmljuju po puno povoljnijim cijenama, svejedno je interes slab. Danas se itko slabo odlučuje za pokretanje bilo kakvog biznisa ili trgovine. Što se tiče cijena poslovnih prostora za iznajmljivanje, oni se kreću između 5 i 15 konvertibilnih maraka po metru četvornom, ovisno od lokacije. Ima i prostora od 20 kvadrata za 200 maraka i niže. Ukoliko su poslovni prostori na najatraktivnijim lokacijama u Mepasu i oko njega, onda su cijene između 50 i 70 maraka po kvadratu. U Starom Gradu su također više cijene. Prostori u tržnim centrima više nisu atraktivni. Donekle se iznajmljuju u svrhu ureda i njihova cijena se kreće do 10 maraka", kaže nam Selma Elezović vlasnica agencije za nekretnine "Smart" iz Mostara.

nekretnine,stanovi

Zato zato su stanovi jako traženi.

"Za kupovinu i za najmove stanova je znatno veća potražnja. Cijenu također diktira lokacija. Ukoliko se radi o novogradnji, cijena se kreće do 2500 maraka po metru četvornom, dok se mjesečni najam ovisno o kvadraturi kreće od 300 do maksimalnih 600 maraka. Što se pak tiče starogradnje, renovirani stanovi koji ne zahtijevaju neku veću adaptaciju i ulaganja tu je maksimalna cijena oko 1850 do 1900 maraka po metru četvornom", kaže Elezović.

nekretnine,stanovi

U Čitluku također nema interesa za poslovnim prostorima.

"Dosta tvrtki u Čitluku se zatvara i potražnje za poslovnim prostorima jednostavno nema neovisno o cijeni", govori za Hercegovina.info Jure Džida iz tvrtke 'Dom 90'.

Cijena novogradnje skače na 2000 maraka. 

"Uslijed poskupljenja izgradnje i materijala, cijena novoizgrađenih stanova u Čitluku sigurno nije i neće biti ispod 2000 maraka po metru četvornom. Što se pak tiče korištenih stanova, u Čitluku se pojavi s vremena na vrijeme neka stambena jedinica, koja se proda. No, tu ne možemo govoriti o nekoj cijeni jer kod starogradnje istu diktira puno više faktora", kaže Džida.

No, zato u Čapljini potražnje ima za svim nekretninama, a i cijene su najpristupačnije.

"Potražnja za stanovima novogradnje u Čapljini je jako velika. Jedan od ključnih razloga za to je poticaj za mlade pri kupovini prve nekretnine što sufinancira Općina Čapljina. Cijena novogradnje se kreće od 1300 do 1600 maraka po metru četvornom. Primjerice, na periferiji grada iza željezničkog kolodvora cijena se kreće od 1200 do 1400 maraka. Kada govorimo o novogradnji, onda neki renovirani stan dostiže cijenu od nekih 1000 do 1100 maraka. Čapljina je najpovoljnija što se tiče cijana stanova u Hercegovini", kaže nam Marko Glavinić iz čapljinske agencije za nekretnine "Lemond".

No, poput našeg sugovornika iz Čitluka i Glavinić kaže kako će cijene skočiti.

"S obzirom da cijene materija skaču, imamo informacije da će i cijene stanova skočiti od 1600 do 1800 maraka."

"Kada govorimo o poslovnim prostorima, imamo veliku potražnju, ali je ponuda slaba, njih jednostavno nema. Čim nešto "iskoči" odmah se proda. Za iznajmljivanje je velika potražnja, pogotovo u novom dijelu rada Peline, gdje je gotovo svaki prostor iznajmljen. Cijena jednog poslovnog prostora za iznajmljivanje od nekih 60 ili 70 metara četvornih je oko 600 maraka na mjesečnoj razini, a ako govorimo o kupnji onda se cijena kreće od 800 do 1000 eura", kaže Glavinić te dodaje:

"Čapljina postaje sve poželjnije mjesto za život. Primjerice, osobno poznajem dva bračna para iz Mostara koji su se preselili u Čapljinu, pa čak neki i iz Sarajeva. Grad je uređen, imamo lijepe šetnice ljude jednostavno tu nešto privlači", zaključio je naš sugovornik.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.