CHRISTIAN SCHMIDT "Vrijeme je da se daytonski Ustav preoblikuje"

CHRISTIAN SCHMIDT "Vrijeme je da se daytonski Ustav preoblikuje"
Frank Hoermann/sven Simon/Dpa

Visoki predstavnik Christian Schmidt je, nastavljajući intenzivan dijalog s predstavnicima civilnog društva, danas održao još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u vezi s prioritetnim reformama potrebnim za ukidanje diskriminacije, promoviranje potpuno inkluzivnog demokratskog sustava u Bosni i Hercegovini i rješavanje drugih ključnih izazova s ​​kojima se BiH suočava.

Iz OHR-a je priopćeno da će ovakvi razgovori biti nastavljeni u budućnosti sa širokom lepezom sudionika, predstavnika građanskog društva i akademskih krugova.

Visoki predstavnik je svojim sagovornicima zahvalio na vrlo informativnom i produktivnom dijalogu kojim je obuhvaćen široki spektar tema, uključujući i izmjene zakona kojima bi se smanjile blokade, ukinula diskriminacija i zemlja pokrenula.

"Sudionici su se suglasili da proces formiranja vlasti mora biti što prije završen, a da novoizabrane vlasti moraju u što kraćem roku postići napredak u provođenju odluka u grupi predmeta Sejdić-Finci", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je visoki predstavnik pozvao na sveobuhvatnije sudjelovanje predstavnika svih segmenata društva u razmatranju budućih reformi. Institucije moraju djelovati kako bi se razvili institucionalni mehanizmi koji će osigurati da organizacije civilnog društva i šira javnost imaju bolji pristup procesu donošenja odluka.

"Želim da civilno društvo, posebno mladi ljudi, budu uključeni u ove aktivnosti. Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke ili individualne diskriminacije i umjesto blokada otvoriti mogućnosti. U najboljem smislu onoga o čemu je govorio nekadašnji njemački kancelar, pokojni Willy Brandt, trebali bismo imati više demokracije i sudjelovanja svakog građanina", rekao je visoki predstavnik, priopćeno je iz OHR-a.