FOTO  Četvrt stoljeća zločina nad Hrvatima u Dusini: Za pokolj netko treba odgovarati

dusina misa

... Zenici, ali gravitira Busovači. Na spomen-obilježju Dusina misu je predslavio fra Josip Mihael Matijanić, župni vikar u župi Sv. Ante Padovanskog u Busovači. Koncelebrirao je vlč. Vlatko Rosić, ravnatelji zeničkog KŠC-a Sv. Pavao.

Nazočilo je oko 100 vjernika, rodbine i prijatelja stradalih kao i ostali vjernici iz župa središnje Bosne među kojima je bio i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, prenosi Nedjelja.ba, portal Katoličkog tjednika. Fra Josip je na početku svoje propovijedi podsjetio na stradanja Hrvata u selu Dusina prije 25 godina.

"Danas, nakon četvrt stoljeća, nalazimo se u točki koja na jedinstven način dijeli naše vrijeme na povijest i budućnost. Kada pogledamo unatrag, od samog nesretnog datuma pa kroz razdoblje od 25 godina, itekako smo svjesni svoje tuge, ogorčenosti pa čak i mržnje i prezira. Izuzetno je teško živjeti sa spoznajom da ljudski život može biti tako jeftin, posebno kada se radi o našim bližnjima. Teško je također živjeti sa sviješću da je čovjek sposoban učiniti takvo zlo drugom čovjeku", rekao je fra Josip i zahvalio svim ljudima koji su u tim teškim trenutcima i kritičnim vremenima bili spremni braniti svoje bližnje, pa i po cijenu vlastitog života.

Potom je rekao da je sasvim opravdano tugovati zbog smrti svojih bližnjih te da je i sam Isus plakao za svojim prijateljem Lazarom. "S Dusine se pruža pogled u budućnost. Nažalost, on je jednako mučan i težak kao i pogled u prošlost. Činjenica je da nema pomirenja bez pravednosti i istine, a pravednost nalaže da svaki čovjek odgovara za zlo koje je počinio. Istinu znamo, ali pravednost nam u našoj državi redovito izmiče.

Za pokolj u Dusini netko treba odgovarati", rekao je i naglasio da se ta odgovornost ne smije tražiti iz mržnje ili osvete nego da bi se znalo kako zlo ne ostaje nekažnjeno. Fra Josip je istaknuo da ako se zlo prikriva i prešućuje danas, ono se sutra pojavljuje u još gorem obliku. Nakon mise upriličeno je prigodno druženje uz neizostavne priče o ratu. Posljednjih 20-ak godina članovi Udruge dragovoljaca i veterana HVO iz Busovače odaju počast i prisjećaju se žrtve sunarodnjaka i branitelja u rodnom selu Dusina.

Misa zadušnica uvertira je komemoraciji koja će biti održana sutradan, u subotu, u kino dvorani Theatre Napretkova doma u Busovači, s počekom u 16 i 30 sati. Prigodnim programom odat će se počast žrtvama Dusine i svih drugih stratišta. Vesna Kegelj, kćer ubijenog Vinka, ujedno i organizatorica komemoracije, u izjavi za portal grad-busovaca.com kazala je kako predstojeća obljetnica zločina na Dusini nosi bolne rane koje neće nikada zacijeliti.

"Želja mi je bila u suradnji sa busovačkim braniteljskim udrugama organizirati prigodnu komemoraciju kako bi se svi zajedno s dubokim poštovanjem sjetili ubijenih na Dusini, a to se i ostvarilo. Uz kratki program i prezentaciju prisjetit ćemo se nedužnih žrtava koji su stradali na Dusini", kazala je Vesna čija je obitelj u jednom danu izgubila pet članova.

Ubijen je njen otac, dva strica i dva stričevića. Uz pet Kegelja (Vinko, Stipo, Mladen, Draženko i Niko), na Dusini su mučki ubijeni: Vojo Stanišić, Augustin Radoš, Pero Ljubičić, Franjo Rajić i Zvonko Rajić. Podsjetimo, pokolj u Dusini izveli su pripadnici 7. muslimanske brige koja je bila u sastavu 3. korpusa Armije BiH.

Akcijom je zapovijedao Šerif Patković za kojeg je Željka Rajić (supruga Zvonka Rajića) kao svjedokinja u Haagu kazala kako se „hvalio da joj je osobno ubio muža". Iako su svi akteri zločina nad Hrvatima međunarodnom, kao i domaćem, pravosuđu poznati za zločin u selu Dusina, uključujući i ubojstvo zarobljenika Zvonka Rajića, još uvijek nitko nije procesuiran. Zločin u Dusini primjer je i etničkog čišćenja, budući da se ni nakon više od dva desetljeća u ovu selo nije vratio nijedan Hrvat.