ČETNICI NA SUDU BIH “Nismo krivi!”

višegrad, četnici, Ravnogorski pokret, četnici, četnici, četnici, suđenje, Tužiteljstvo BiH

Dušan Sladojević, Risto Lečić i Slavko Aleksić izjasnili su se u ponedjeljak, 22. veljače, pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) da nisu krivi za izazivanja rasne, nacionalne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti u Višegradu 2019. godine tijekom okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta, za šta ih tereti optužnica Tužiteljstva BiH, piše RSE.

Sve trojica optuženih na Sud BiH došli su u pratnji odvjetnika.

Po izlasku iz sudnice branitelj prvooptuženog Sladojevića Zoran Perić izjavio je da se prvooptuženi Dušan Sladojević izjasnio da nije kriv jer su “svi sudionici skupa u Višegradu djelovali u skladu s ciljevima pokreta”.

"Strategija obrane je - jednostavno da on nije kriv. Skup je bio prijavljen, registriran od strane policije. Država je rekla da je to uredu", kazao je Perić i ponovio da je "sve što je izgovoreno, sve riječi su u skladu sa statutom udruženja".

Optuženi pripadnici Ravnogorskog pokreta terete se da su na području Višegrada i okolice, u ožujku 2019. godine, svojim djelima, radnjama i postupcima, javno izazvali i raspirivali nacionalnu, vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini.

Optuženi se terete da su u ožujku 2019. godine sudjelovali na okupljanju na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao Draževina.

Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik "Ravnogorskog pokreta Republike Srpske" i optuženi Aleksić sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta.

Na tom mjestu su i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštali i pjevali pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi Lečić Risto tereti se da je prilikom okupljanja na trgu, započeo s pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz članka 145. Kaznenog zakona BiH.