Četiri godine od nereda u Stocu, ove godine neobična tišina s obje strane

Stolac
Hercegovina.info

Dok ova izborna kampanja do sada u Stocu, ali i drugim lokalnim sredinama miriše na kamilicu, prije četiri godine u gradu na Bregavi nacionalne tenzije bile su na vrhuncu. Izbori nasilno prekinuti, izborni materijal u kontejnerima, član biračkog odbora hospitaliziran nakon što ga je pretukao kandidat za načelnika Salmir Kaplan, međususjedski odnosi dovedeni na razinu prvih godina iza rata. 

Uslijedio je proces liderima Inicijative za Stolac na Općinskom sudu u Čapljini, i to u rangu Kafkina. Brojni svjedoci, materijalni dokazi, pozivanje čak i Središnjeg izbornog povjerenstva u Čapljinu, potom nalazi brojnih vještaka da se dokaže i smanjena uračunljivost vinovnicima nereda. 

Konačno, zbog svega navedenog, prije devet mjeseci – 10. siječnja na Općinskom sudu u Čapljini izrečena je prvostupanjska presuda Salmiru Kaplanu, Ahmetu Ljuboviću i Demiru Mahmutćehajiću zbog rušenja izbora, fizičkih napada i ostalog u Stocu. 

Prvooptuženi Salmir Kaplan, koji je člana biračkog odbora iz Stoca poslao u bolnicu dobio je dvije godine zatvora uz novčanu kaznu od 1500 KM, dok je drugooptuženi Ahmet Ljubović dobio 10 mjeseci zatvora uz novčanu kaznu od 1000 KM, a Demir Mahmutćehajić godinu i četiri mjeseca uz novčanu kaznu od 1500 KM. Braniteljice i tužitelj su najavili žalbe, što su i učinili. Tužitelj traži još više kazne, braniteljice naravno suprotno. I premda je od prvostupanjske presude u Stocu proteklo devet mjeseci, na zna se kada će drugostupanjska presuda u ovom predmetu. 

“Nakon izvršenog uvida u elektronski sustav vođenja predmeta ovog suda utvrdila sam da je predmet koji se vodi protiv optuženih Salmira Kaplana, Ahmeta Ljubovića i Demira Mahmutćehajića u sustavu označen kao otvoren, što znači da predmet nije završen, odnosno da je isti u tijeku, pa vam stoga, kao službenica za informiranje, ne mogu pružiti informacije vezane za ovaj predmet, a koje tražite svojim dopisom”, navela je u odgovoru na upit portala hercegovina.info Elvira Mešić, sudačka stručna suradnica i službenica za informiranje Županijskog suda u Mostaru. 

Podsjetimo, spomenuta trojka upravljala je 2016. svebošnjačkom koalicijom Inicijativa Stolac, koja je stvorila nacionalni naboj da stolački Bošnjaci mogu imati svoga načelnika. Na sami dan izbora, kada su se stvari počele odvijati u drugom smjeru, uslijedili su neredi. 

Prvoosumnjičenika Salmira Kaplana, kao kandidata za načelnika Općine Stolac ispred Inicijative za Stolac optužnica tereti da je 2. listopada utrčao u prostorije OIP-a Stolac, te se stisnutom šakom obratio Ivanu Periću riječima "Nije ti ovo '93", te ga fizički napao preko stola i udarao šakom u predjelu glave, te ga potom gađao zvučnicima.

Priskočio je, po optužnici i Ljubović, te Perića udario u grudni koš, te potom šakom u glavu također uz povike "Nije ovo '93". Po optužnici, Kaplan i Mahmutćehajić upali su i na izborno mjesto Podgrad 2, te je Kaplan napao Marija Raguža u predjelu vrata i vratnih žila, te ponovno na podu nogom u rebra. Raguž je tom prilikom zadobio teške tjelesne ozlijede. 

I dok je prije četiri godine Stolac vatrio, 2020. prolazi u tišini. Umjesto nereda, pokušati će se implementirati matematička operacija.