Čestitka Udruge dragovoljaca Mostar povodom Dana neovisnosti RH

Postojavanje postrojba HVO-a.

...kao konstitutivan narod, budući da je tada prestala postojati Jugoslavija, koja je uvijek bila izraz volje velikih međunarodnih sila, a ne hrvatskog naroda. U to vrijeme svatko, tko je bio politički i nacionalno informiran, znao je da je to početak agresije na Republiku Hrvatsku i na Hrvate u Bosni i Hercegovini. Dolaskom rezervista u Mostar, 18. rujna 1991., okupirana je dolina Neretve, nakon čega je izvršen i ratni zločin nad civilima u Ravnom, bh mjestu iznad Dubrovnika. Nakon izjave zvaničnika iz BiH, na čelu s Alijom Izetbegovićem, kako rat u Hrvatskoj nije njegov rat, logičan odgovor tadašnje hrvatske politike u Hrvatskoj i BiH bilo je utemeljenje Južnog bojišta, na čelu s generalom Lukom Đankom, koje će ujedinjenim snagama dragovoljaca iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i hrvatske dijaspore, braniti prostore na kojima žive Hrvati, i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, što se kasnije i pokazalo u potpunosti ispravnom, i političkom i vojnom, odlukom.

Danas, 22 godine nakon utemeljenja Južnog bojišta negiraju se stečena prava hrvatskih branitelja iz BiH koji su bili pripadnici Južnog bojišta, želi se umanjiti doprinos hrvatskih državljana iz Bosne i Hercegovine u obrani Republike Hrvatske, te revidirati povijest Domovinskog rata.
Republika Hrvatska je domovina hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana koji žive izvan Domovine, i danas smatramo da je naša obveza uvijek i u svako vrijeme braniti svoju Domovinu od agresije, ali i imati ista prava kao i svi branitelji koji žive u Republici Hrvatskoj.

Svim pripadnicima Južnog bojišta i članovima obitelji poginulih branitelja čestitamo Dan hrvatske neovisnosti.

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA