Ceste Mostar sakrile 1,1 milijun maraka gubitka

cesta, Međugorje, promet, ceste mostar, obustava prometa, Mostar, Čitluk, stanje na cestama, stanje na cestama, stanje na cestama, stanje na cestama, stanje na cestama, stanje na cestama, stanje na cestama

Prije nego je federalna Vlada odlučila smijeniti direktora Ivana Pandžu i njegove najbliže suradnike s čelnih mjesta Cesta događala se prava drama. Naime, dokumentacija koja dokazuje nelegalne radnje u poduzeću Ceste Mostar d.o.o. dostavljena je još prije nekoliko tjedana federalnom premijeru Nerminu Nikšiću, piše Večernji list.

Odluka Nikšića

Nakon pregleda dokumentacije Nikšić je odlučio smijeniti Pandžu i njegove suradnike, ali se tome izrazito protivio federalni ministar prometa i veza Enver Bijedić. Što je Bijedića ponukalo da stane iza Lijanovićevih kadrova još uvijek nije poznato. Kada se o ovoj temi prvi put razgovaralo na sjednici Vlade FBiH zasjedanje je prekinuto zbog sukoba Nikšić - Bijedić.

Ipak, na idućoj sjednici je donesena odluka o smjeni Pandže i njegovih suradnika, a opet na Bijedićevo inzistiranje odlučeno je da Goran Marić, novi kadar NS-a Radom za boljitak preuzima mostarske Ceste. I tu nije kraj priče oko poduzeća Ceste Mostar d.o.o. Neslužbene informacije govore kako se u cijelu priču uključila i federalna policije, te kako će o navodnim nelegalnim radnjama biti provedena istraga.

- Zbog neprovedenih računovodstvenih postupaka u pripadajućem obračunskom razdoblju, sredstva su precijenjena, a rashodi podcijenjeni za 1,106.856, 76 maraka, a što nije u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardima.

Lažno je prikazana i amortizacija, a sve s ciljem da se prikaže bolji financijski rezultat - rekli su nam naši sugovornici iz federalne Vlade. Naglasili su kako su smjene u mostarskim Cestama urađene zbog sukoba interesa i pravomoćnih kaznenih presuda protiv smijenjenih osoba, ali i zbog drugih nelegalnosti.

Pitanje revizije

- Samo Odbor za reviziju ili Skupština društva može angažirati vanjskog revizora, a to je u ovom slučaju učinila uprava. Informacije govore kako su preko te revizije željeli prikazati stanje u poduzeću na način kako Pandža i ostali to vide. Prema informacijama, prvi put će Ured za reviziju dati mišljenje suzdržan!

Najgore mišljenje koje može dati revizija. Također, završni račun poduzeća je potpisala osoba koja nije certificirani računovođa. Svakako ima razloga za provedbu istrage u ovome slučaju - poručili su naši izvori iz federalne Vlade. Kakvi će njezini rezultati biti, ostaje vidjeti.