ČERKEZ Nije policijski sat, ovo je ograničavanje kretanja od 23 do 5 ujutro

Goran Čerkez
Ilustracija hercegovina.info

U Federaciji stupa na snagu nova mjera koja naređuje ograničavanje kretanja od 23 do 5 ujutro. Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da se ovdje ne radi o policijskom satu, nego o ograničavanju kretanja kako bi se spriječili noćni derneci. 

Bez objave stanja nesreće na području Federacije nije moguće uvesti policijski sat, a ovo je tek nova mjera.

Podsjetio je da unatoč traženju Federalnog ministarstva zdravstva nije proglašeno stanje nesreće što bi po njemu pomoglo da se prebrodi stanje, te da policija zna za predizborne skupove na kojima se krše mjere koje su na snazi, ali ih ne prekida.

"Govorimo o lockdownu, ali kao zdravstvo nećemo ući u tu mjeru nikad dok se ne dogovorimo i s federalnom Vladom, i sa svima koji bi morali zajednički podnijeti taj teret. Da bismo onemogućili noćne trenutke, disko klubove i noćne klubove, pjevače i pjevačice koji pjevaju na noćnim skupovima, mi smo donijeli mjeru ograničavanja kretanja od 23 do 5 ujutro. Dakle, nije policijski sat, kao što su mnogi prenijeli, ovo je ograničavanje kretanja", zaključio je Čerkez. 

Čerkez je istaknuo da je zdravstvo ostavljeno samo da se bori s krizom.

"Politički skupovi, ja ne bih upotrijebio ružne riječi, jer mediji nisu za takve riječi, ali ovo je apsolutno neprihvatljivo, da ne kažem necivilizirano ponašanje. Izgleda da su pojedincima bitni samo izbori, bitne su njihove pozicije, i ono što se treba dogoditi nakon izbora. Održavaju se koncerti s preko tisuću ljudi, diskoteke rade, noćni klubovi rade, jedni govore ima virusa, drugi govore nema virusa, nema više tko nije postao epidemiolog, tko ne komentira i ne donosi mjere. Moram reći da je jako teško raditi u ovakvoj situaciji", kazao je Čerkez. Onda se obrušio na vlast.

"Mi smo svjedoci jedne županijske pasivnosti, apsolutne županijske pasivnosti, mislim da smo mi jedna od rijetkih zemalja gdje je sve spalo na zdravstveni sektor, najvećim dijelom, ili na Federaciju. Imali smo sastanak s premijerom, bilo je puno obećanja, a jako malo je izvršeno", izjavio je Čerkez.

Istaknuo je da se osam mjeseci nakon krize moramo pitati je li netko nabavio testove, je li netko osigurao uvjete funkcioniranja cjelokupnog sustava.