CCI: Sumnja u korupciju bivše Vlade ŽZH za poljoprivredne poticaje

Vlada ZHŽ, Vlada ZHŽ, Vlada ZHŽ, Vlada ZHŽ
Djelovanje Vlade obilježeno je općom neodgovornošću i neizainteresiranošću za građane ove županije i kontinuiranim međustranačkim nesuglasicama unutar vladajuće koalicije. Prosječni građanin ŽZH se ne sjeća nijedne značajnije odluke, koja je usmjerena na poboljšanje općeg društvenog stanja i standarda pojedinca u ŽZH. Poticaji za poljoprivredu koji su u početku bili jedna velika novost u vladanju nove nomenklature, je ostavila za sobom mnoge repove i sumnju u korupciju i povlaštene interesne skupine. Pad Vlade dvadesetak dana pred izbore je vrhunac tragikomične situacije, čime je upravljanje ovom županijom dovedeno do farse.

 

Iako su prve tri godine mandata zastupnici u Skupštini ŽZH usvojili čak 50 zakona,, posljednja godina njihovog rada bacila je u sjenu postignute rezultate. Nedopustivo je da u posljednjoj godini mandata zaokupljenost vlastitim interesima i međustranačkim nesuglasicama, uz totalnu ignoraciju potreba građana, rezultira radom bez Programa rada i katastrofalno malim brojem usvojenih zakona. U 2010. godini zastupnici u Skupštini ŽZH usvojili su samo2 zakona i u parlamentarnu proceduru uveli jedan zakon. U isto vrijeme, bez obzira na sumarne rezultate svoje četverogodišnje vladavine, nisu odbili da mjesečno naplate i do 2500 KM. Tako su profesionalno angažirani zastupnici tijekom mandata zaradili 88 000 do 110 000 KM.

 

Da su prioriteti građana odavno prestali biti predmetom interesa sada već bivše garniture izvršne vlasti ŽZH-a, osim međustranačkih prepucavanja, najbolje ilustriraju podaci da je Vlada ove županije u protekle četiri godine realizirala svega 51% od vlastitog programa rada, dok je situacija još gora, posmatramo li realizaciju samo zakonodavnih aktivnosti- svega 42,5%

 

Najlošije rezultate, kad je u pitanju Vlada ŽZH, ostvarili su ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Boris Grizelj (HSP) koji je realizirao samo 17% svih planiranih aktivnosti tijekom mandata i ministar gospodarstva Žarko Karačić (NSRZB) koji je realizirao samo trećinu svih planiranih aktivnosti u vrijeme svog mandata.

 

Da je biti političar postalo najprofitabilnije zanimanje u BiH, koje sa sobom nosi minimum ili nimalo odgovornosti govori nam podatak da je većina ministara i zastupnika, uključujući i one sa najlošijim rezultatima i s najmanje aktivnosti, odlučila ponovno se natjecati za ključne funkcije u organima izvršne i zakonodavne vlasti naše BiH, ne želeći izgubiti zastupničke fotelje, paušale i druga primanja i beneficije koje one nose. Čak 11 zastupnika i 8 ministara prethodne Vlade su se ponovno kandidirali na Općim izborima u BiH 2010.g.

 

Pozivamo zato glasače da se dobro informiraju o dosadašnjem radu ponovno kandidiranih zastupnika i ministara i radu institucija u protekle četiri godine, ali da dobro prouče i alternative koje im se nude i iz tog izvedu zaključke koji bi rezultirali pravilnom odlukom na predstojećim Općim izborima u BiH.

 

Centri civilnih istraživanja

Majda Behrem Stojanov