'ČAŠA-FLAŠA' Borko je sa svojom inovacijom osvojio zlatnu medalju u Las Vegasu

Inovator Borko Babalj iz Trebinja s inovacijom čaša-flaša osvojio zlatnu medalju u Las Vegasu
Hercegovina.info

Inovator iz Trebinja, Borko Babalj, osvojio je zlatnu medalju za svoju inovaciju nazvanu "čaša-flaša" na prestižnom Sajmu inovatora u Las Vegasu. Osim zlatne medalje, Babalj je također dobio diplomu pod nazivom "Zvijezda Las Vegasa" i počasnu diplomu kao "majstor inovacije".

Babaljova inovacija 'čaša-flaša' predstavlja simpatičan proizvod koji ima potencijalnu široku primjenu. Ova naprava omogućava transformaciju obične boce u čašu, i to za pakiranja tekućina ispod pola litre. Moderni prototip ove inovacije privukao je pažnju na Sajmu inovatora u Las Vegasu, a Borko Babalj je ponosan na činjenicu da je ova inovacija prva iz Amerike koja je naišla na veliki odjek.

Inovator Borko Babalj iz Trebinja s inovacijom čaša-flaša osvojio zlatnu medalju u Las Vegasu

"To je jedna boca koja se može pretvoriti u čašu. Ona služi za manja pakiranja ispod pola litre. Jako je simpatična i komercijalna, bilo bi dobro da neki proizvođači koji pakuju tekućinu uzmu ovu inovaciju. Sigurno bi imala uspjeha. Nekako je ona imala najveći odjek, mnogi su mi čestitali jer je prva iz Amerike, i nekako zvuči pozitivnije nego do sada. Do sada sam imao medalje sa tri kontinenta, iz Europe, Azije i Afrike, evo sada i iz Amerike," kaže Babalj za Hercegovina.info

Babalj ističe da je podrška društva ključna za uspjeh inovacija. U usporedbi sa drugim zemljama, posebno Slovenijom, koja daje znatno više sredstava za inovacije, Bosna i Hercegovina se suočava s ozbiljnim izazovima u podršci inovativnim projektima. Babalj smatra da je stvaranje nove vrijednosti ključno za napredak društva i poziva na veću podršku za inovatore.

Inovator Borko Babalj iz Trebinja s inovacijom čaša-flaša osvojio zlatnu medalju u Las Vegasu

"Isključivo treba pomoć društva, koje ovdje nema. Samo ću vam spomenuti jedan podatak da Slovenija daje 200 puta više za inovacije nego BiH. Kada čovjek smisli inovaciju, treba napraviti prototip, zaštitu patenta, sve to zahtjeva novac i podršku društva, a ovdje toga nema, to je najveći problem. Ja nosim inovacije po prostorima bivše Jugoslavije, razgovaram sa inovatorima, i znam da su inovacije u BiH veći postotak nego negdje drugo. Imamo preko 2000 medalja za inovatore u BiH, ali tu staje, nema dalje podrške države, to je očigledno, to je negdje na zadnjem mjestu. Pitanje je što se financira i favorizira, ovo je tuga, kao da se netko šali sa nama".

Također, treba napomenuti da Borko Babalj ima status suradnika regionalnog lista koji se bavi inovacijama, čime dodatno potvrđuje svoj ugled među inovatorima. On je i član Udruženja inovatora Istočne Hercegovine i vrlo je aktivan u promociji inovacija.

Na kraju, Babalj otkriva da će njegova inovacija “čaša-flaša” biti predstavljena u još šest gradova u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom naredna tri mjeseca. Postoji čak mogućnost da se prijavi za veliku nagradu IWA2023 na natjecanju koje će se održati u SAD-u početkom prosinca.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.