Caritas BiH započeo s osposobljavanjem osoblja

caritas, trening
Facebook

Nakon usvajanja dokumenata u studenom 2019. godine, a nedugo zatim, Priručnik o zaštiti korisnika, osoblja i suradnika, Caritas Bosne i Hercegovine započeo je s osposobljavanjem osoblja Caritasa u cijeloj Bosni i Hercegovini. Prva četiri treninga organizirana su za osoblje Caritasa Banjalučke biskupije, a pohađalo je 100 djelatnika imenovanog Caritasa i institucija koje je osnovao ovaj Caritas. Treninzi su organizirani krajem veljače u prostorijama "Društveno-obrazovnog centra" i poljoprivredne zadruge "Livac".

Direktor Caritaške biskupije Banjaluka mons. Miljenko Aničić otvorio je pozdravom i molitvom sva četiri treninga organizirana u Banjalučkoj biskupiji. Naglasio je "važnost ove obuke za osoblje i želju Caritasa na svim razinama da intenzivno razmišlja i radi na pružanju sigurnog okruženja za sve svoje korisnike i osoblje".

Nakon pozdrava i molitve, djelatnici Caritasa Bosne i Hercegovine Sanja Horvat i Zlatko Malić na praktičan i interaktivan način govorili su o odredbama definiranim u Priručniku za zaštitu korisnika, osoblja i suradnika. Koje su najvažnije vrijednosti i načela Caritasa u svijetu, kako zaštititi Caritasove korisnike, a posebno djecu i pripadnike ranjivih skupina, koja su pravila ponašanja za Caritasovo osoblje i volontere u rizičnim situacijama, kako prepoznati uznemiravanje na radnom mjestu.

Obuku u Banjoj Luci prate obuke za zaposlenike i volontere Caritaške biskupije Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske, zatim Caritasa Carinjske nadbiskupije i Caritasa Bosne i Hercegovine. Do kraja godine je predviđeno da svi zaposlenici Caritasa i volonteri u BiH sudjeluju u ovoj obuci.