ČAPLJINSKE MAME Ove žene svojim akcijama pomažu onima kojima je to najpotrebnije, a sve nastaje spontano

Čapljinske mame
Hercegovina.info

U moru svakodnevnih obaveza i briga, postoji grupa žena čiji altruizam i empatija sjaje poput svjetionika u noći. Da su Čapljinske mame oduvijek imale sluha za potrebe drugih, dokazuje na stotine akcija koje su do sada urodile plodom. Kako tvrde, njihove inicijative za pomoć onima u potrebi razvijale su se potpuno spontano, pokazujući kako mala djela ljubavi mogu učiniti velike promjene u našim životima.

Najbolje od svega je činjenica da se ne radi o nikakvoj registriranoj humanitarnoj udruzi, nego o skupini pojedinaca koja je spremna odvojiti i posljednju marku iz svog džepa kako bi nekome olakšali svakodnevicu

Vođene srcem oduvijek su imale sluh za potrebe drugih

„Grupa 'Čapljinske mame' je oduvijek uz svakodnevne aktivnosti vezane uz teme zanimljive članovima, imala sluha prema potrebama drugih. Iako je to kolaž grupa čiji se 'postovi' kreću od onih koji se bave roditeljstvom, do onih gdje se nudi/traži posao, prvih nekoliko akcija pomoći bile su pokazatelj da su naše žene i majke spremne na to“, započela je za Hercegovina.info Dragana Nižić – Prce, te je nadodala kako nakon prvih malih pobjeda nije imalo smisla stati. 

Svaka akcija dolazila je potpuno spontano i prirodno, ovisno o tome tko je u danom trenutku u potrebi. Tako je nastala i njihova hvalevrijedna akcija 'Užina za školsku djecu'.

„To je bila naša instinktivna reakcija na apele učiteljica koje su u svojim razredima uvidjele stanje pojedinih učenika. Nama je to bilo dovoljno da se pokrenemo i tako do danas nismo stale“, objasnila je. 

Akcija prikupljanja za hranu školarcima zapravo je prepisana ideja od udruge Pomozi.ba, sa kojom su u nekoliko navrata surađivali na različitim projektima čiji je cilj bio pomoći onima kojima je to najpotrebnije. 

„Mi mame smo svjesne da naša djeca svaki dan u školu trebaju ponijeti nešto za užinu ili ići kupiti na odmoru. U dogovoru sa nekoliko učiteljica dobile smo prijedloge djece u nekoliko škola kojima bi trebalo pomoći. Tada na početku praksa nam je bila da u nekoliko pekara i trgovina uplatimo za jedan mjesec užinu djetetu, a nakon pandemije koja nam je malo poremetila planove svima, neki objekti su se zatvorili, djeca nisu mogla izlaziti van škole, lakše nam je bilo predati roditeljima novac za taj mjesec i da oni osiguraju djetetu užinu kako žele“, objasnila je. 

Par ugostiteljskih objekata u Čapljini i nekoliko objekata brze hrane sami su nastavili ideju pomaganja djeci i danas imaju svoju bazu onih kojima pomažu. 

„Imamo i obitelji koje svaki mjesec neovisno o grupi, samoinicijativno pomažu određenog učenika, sve zahvaljujući dobroj komunikaciji između učiteljice, roditelja i donatora. U najvećem broju slučajeva nisam ni svjesna koliko naši ljudi pomažu, jer grupa 'Čapljinske mame' nije posrednik, više je kao izvor ideja i nadahnuće drugima da čine dobra djela kako mogu i žele“, prokomentirala je. 

Broj djece se svaki mjesec mijenja, jer se mijenja i stanje u njihovim domovima. Nekada je taj broj poprilično velik, a nekada manji, no ono što je najvažnije od svega, ne postoje trajni korisnici

„To je znak da se i roditelji trude, netko se u međuvremenu zaposli, netko riješi probleme koje je imao, pa se i financijsko stanje u domu popravi i nema potrebe za nekom akcijom“, prokomentirala je Dragana za hercegovina.info

Jednom su prilikom prikupljali su sredstva za čak 24 učenika odjednom.

„Pa to je cijeli jedan razred. Takva spoznaja baš pogodi čovjeka. Vjerujem da svatko od nas zna ili barem može pretpostaviti kako je to kada čovjek nešto želi, a ne može postići ili imati. Zato se svaka od nas trudi iz mjeseca u mjesec oko svih akcija koje imamo, ali ova nam je svima nekako posebno draga. Složne smo u jednome, niti jedno dijete ne smije biti gladno“, poručila je Nižić - Prce. 

Kako nam je objasnila proces prikupljanja je zapravo kratak i poprilično jednostavan, jednom kada imaju konačan broj djece zavrnu rukave i to je to. 

„Nema tu puno priče, svaka od nas sudjeluje kako može, netko u novcu, netko na način da za cijeli mjesec kupi namirnice, netko podijeli Facebook objavu kako bi akcija stigla do onih koji su spremni pomoći. Ponekad imamo humanitarne prodaje pa i od toga odvojimo za akcije, a u nekim situacijama čak i škola i njezini zaposlenici preuzmu na sebe brigu o djeci. Znate što, u konačnici sva ta djeca su naša djeca“, ispričala nam je naša sugovornica te nadodala kako je najvažnije ne zatvarati oči pred nevoljom drugih, jer nitko ne zna što ga sutra čeka

Kako kaže, važno je krenuti od sebe samoga te malim koracima činiti velika djela ljubavi. Svi mi poznajemo nekoga ili smo čuli da je netko u potrebi. 

„Ne može se pomoći svima, ali se može uvijek nekome pomoći, osim toga nerijetko kažemo da je naše malo nekome sve.“

Jer srce zauvijek pamti

Grupa ovih hrabrih žena uživa veliku podršku lokalnih gospodarstvenika jer u onim najtežim trenutcima kada im je pomoć najpotrebnija, posebice kada je riječ o nekim velikim akcijama, oni su uvijek tu. 

„Znamo da se možemo obratiti na nekoliko adresa i znamo tko će nam se odazvati. Međutim, posebno me raduje činjenica da su naše žene i majke uključene najvećim dijelom. One ipak nose najveći dio na svojim leđima, mada smo zahvalne svima. Ovdje se trebamo zahvaliti na podršci koju nam pruža nekoliko grupa izvana i njihovim članicama koje nisu zaboravile rodni kraj“, izjavila je Dragana za hercegovina.info.

Kažu da se svaka ona akcija koja se tiče djece trajno ureže u srce.

„Mame bi se sad baš naljutile da ih izdvojim ili posebno pohvalim. Mada ja rado bih. Ali one uvijek na moje 'hvala' odgovore sa 'Bogu hvala' i mislim da to o njima sve govori. Nekada netko povuče više da tako kažem, nekad manje, pa uleti neka od nas koja može, sve je to žongliranje sa privatnim životom, svojim poslovima i obitelji. Ali žene, one zaista mogu sve. I kad su umorne i kad su tužne, nisu sebične. Nekako suosjećaju drugačije. Razumiju. Tješe. Pomažu. Mislim da je njihovo srce onako, baš veliko“, kazala je. 

Naš razgovor zaključila je njezinim omiljenim citatom, riječima svete Majke Tereze: „Ne možemo svi činiti velika djela, ali svi možemo činiti mala djela s puno ljubavi“. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.