Čamber: Smanjit ćemo mirovine vojnim osiguranicima

Prema njegovim riječima, na ovaj način Vlada planira uštedjeti novac koji joj nedostaje u proračunu, no pogođena populacija od blizu 25.000 bivših boraca najavljuje prosvjede.

Čamber ističe da još nije poznato koliko će smanjenje biti, ali kaže da su već poduzeti određeni koraci.

- Ne znam koliko će se smanjiti ova vrsta mirovina, ali znam da je Radna grupa u petak raspravljala o tome. To smanjenje trebalo bi se dogoditi nakon što zakon o povoljnijem umirovljenju usvoje Vlada i Parlament FBiH. Mi očekujemo da će se ovaj akt uskoro u formi nacrta naći pred Vladom FBiH - kaže Čamber.

Ismet Harbinja, predsjednik Udruženja umirovljenika vojnih osiguranika FBiH, za sarajevski je list pojasnio kako nikada neće pristati da se ovoj populaciji smanje primanja.

- Ako misle štedjeti preko leđa boraca, na to nećemo pristati, jer su naša primanja već nekoliko puta smanjena. Nama se već isplaćuju mirovine 15 posto manje. Vlada mora biti svjesna da će oko 25.000 vojnih umirovljenika izaći na ulice ako se to dogodi. Prosvjedovat ćemo ako treba svaki mjesec ili dan, ali nećemo pristati da štede na nama - kaže Harbinja.

Vladi FBiH uputili su dopis u kojem su istakli da nemaju ništa protiv zakona o povoljnijem umirovljenju, ali da ne žele da ovaj akt tretira njihova prava.
- Ako se naš zakon koji je sada na snazi ukine, mi ćemo i tada izaći na ulice, jer, jednostavno, to za nas nije prihvatljivo - pojasnio je Harbinja.

Dok misli o smanjenju boračkih pitanja Čamber, tvrdi da je zaboravio da je kupio automobil „volvo" koji je porezne obveznike koštao 80.000 KM i koji, kako saznaje „Avaz", još nije vratio iako mu je to naredio parapremijer Nermin Nikšić.

- Koji automobil, ne sjećam se nikakvog automobila, niti da sam ga kupio niti da sam ga obećao vratiti. Vi ste nešto pomiješali, ne znam o čemu govorite i ne sjećam se - rekao je Čamber prilikom posjete Crvenom križu Federacije BiH.