Butmir pred Vijećem ministara

U sklopu sjednice o zapadnom Balkanu bit će riječi o situaciji u BiH nakon razgovora lidera političkih stranaka BiH i predstavnika EU-a i SAD-a u Butmiru. O tijeku razgovora o ustavnim reformama u BiH ministre će informirati povjerenik za proširenje Olli Rehn i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

Što nudi dokument s Butmira?

Od sedam stranačkih šefova predložene promjene spreman je prihvatiti jedino predsjednik SDA Sulejman Tihić. Iako mu štošta zamjera, strahuje da će BiH, propusti li ovu priliku, ostati izolirana. Milorad Dodik tvrdi da ponuđeni dokument ide na ruku samo Bošnjacima. Šefovi oba HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić kažu da dokument ne mogu prihvatiti jer potpuno marginalizira. Bošnjački lider Haris Silajdžić smatra da ponuđeni dokument dovršava podjelu BiH.

Na sastanku u Butmiru sudjelovao je, uz Bildta i Rehna,  i zamjenik američke državne tajnice James Steinberg. Bildt i Steinberg izjavili su da nisu pretjerano razočarani ni iznenađeni negativnim ocjenama reformskog paketa ponuđenog BiH liderima te su izrazili nadu kako će se na kraju ipak postići dogovor.