BURNO OKO 'GENDER' PLANA Dobiva li Mostar muško-ženske toalete i 'gay pride'? SDA-ov Guzin se pravdao da nije 'konzerva'

Gender plan WC

Mostarski gradski vijećnici danas su većinom glasova usvojili odluku o gender akcijskom planu koji je u izvjestiteljevim riječim predstavljen kao ravnopravnost spolova.

"Grad Mostar je gender akcijski plan napravio 2008. godine, 2017. ponovno smo radili na tome 2017. godine, ali nije bilo Vijeća da ga usvoji. Inicijativa za donošenjem pokreće državna Gender akcija za ravnopravnost spolova. U Neumu je bio seminar i iz Vijeća je bio odbor za ovo pitanje, tu je bila gospođa Radmila Komadina, a dogovor je bio da se ponovno krene realizirati ova inicijativa. Većinom će projekt financirati Gender agencija, a dio sredstava je planiran iz proračuna Grada Mostara, a bit će proveden i natječaj za izbor konzultanata te nevladinih organizacija", kazao je Božo Ćorić, načelnik Odjela za društvene djelatnosti u svom uvodnom izlaganju te pozvao vijećnike da podrže i usvoje inicijativu.

HRS-ov Slavko Zovko kritizirao je odluku kazavši da vodi negativnim učincima.

"To je ušlo u proračun s 5 tisuća maraka i mi smo tražili da se to ukine. Mislim da jako malo ljudi u gradu pa i nas ovdje zna nešto više o tome, nažalost ja sam upoznao to radeći za Europski parlament i nisam spoznao ništa dobro. Što sam spoznao? Spoznao da sam da se radi uglavnom o kvotama koje su postavljene u mala, srednja i velika poduzeća, kinematografiju i druge društvene grane. To ne vodi ničemu. Ne samo da nema pozitivne učinke, nego ima negativne jer na Zapadu sad spoznaju da je loše da u isti toalet idu muškarci i žene pa samo zamislite vi što imate kćerke da vam idu u toalet s ovakvim muškarcima od dva metra. U sportu muškarci uzimaju medalje ženama, u Nizozemskoj je jučer muška osoba proglašena za miss te države. To su jaki loši trendovi i sam Zapad ih je spoznao, a sad je došlo kod nas u tradicionalno konzervativnu sredinu. HRS će biti protiv ovog budući ne da je samo loše, nego i jako štetno, a smatram da bi to trebali podržati i HDZ i SDA koji su barem nominalno konzervativni", istaknuo je.

Slavko Zovko

Predsjednik vijeća Salem Marić (SDA) relativno svježeg HRS-ovog zastupnika je potom pitao smatra li on da treba ukinuti nešto što je još uvijek nacrt. 

"Ne. Ovo je 5 tisuća za izradu akcijskog plana, pa će to dogodine biti 50 tisuća, prekogodine pola milijuna", odgovorio je Zovko.

Marić je uz smijeh pitao Zovku kad on očekuje 'povorku ponosa' u Mostaru, na što je dobio odgovor u prolazu s govornice "nadam se nikad". Onda je riječ uzela Adela Gosto, vijećnica Prve mostarske partije.

"Ja se samo s jednim mogu složiti iz Slavkovog izlaganja, a to je da mnogi ne znaju što je gender akcijski plan i vi ste jedna od tih osoba. Apsolutno ne znate razliku između roda, spola i identiteta i ulazite u područje o kojem ne znate puno. Žao mi je što razmišljate na ovaj način jer Pravni fakultet u Sarajevu već godinama ima zajednički toalet bez ikakvih gender planova. Žao mi što razmišljate na ovaj način, žao mi je što vam je muškost ugrožena, žao mi je što se bojite žena koje mogu biti dominantnije od vas na bilo kojem području, bilo to u sportu, politici ili bilo gdje drugo", naglasila je u svojoj replici.

Zovko se opet vratio za govornicu.

"Kolegice Adela, ja sam uvjeren da volim više žene od vas. Imam majku, sestru i ženu, cijenim žene i želim im sve najbolje i upravo sam zbog toga protiv", odgovorio je.

Gender plan WC

Ugledavši Gosto spremnu za repliku, Salem Marić ju je uz smijeh pozvao da 'odgovara za veću ocjenu ako to želi'. 

"Nije tako davno bilo kad je mjesto liječnika i inženjera bilo za muškarce, a danas imate i žene na tim pozicijama. Ne vidim zbog čega toliki strah... Rodite se s određenim spolom, rodom i identitetom. To se ne postaje niti će gender akcijski plan pretvoriti u nešto što nismo...", zaključila je na što joj je Zovko odgovorio da upravo krivo razmišlja jer takvi planovi odvajaju spol od roda, odnosno rod od spola koji dopušta da si jedan dan muškarac od dva metra, a drugi dan žena od dva metra naglasivši da je ovo pogubno za žene koje će se naći u problemima.

Onda se iznenada javio Zlatko Guzin (SDA) koji je bio Kordićev protukandidat za mostarskog gradonačelnika, a zabrinula ga je etiketa konzervativca.

Gender plan WC

"Morao sam se javiti jer sam se djelomično osjećao prozvanim jer me kolega Slavko prozvao konzervativcem. Apsolutno kontra, niste u pravu. Mene iskreno iznenađuje da ste vi kao mlad čovjek tako konzervativni", kazao je kratko te dodao da ne bi više elaborirao i da će podržati gender akcijski plan. 

Dijagnoza: konzervativac

"Sad je mene kolega Guzin uvrijedio jer ispada da je konzervatizam bolest. Ja jesam konzervativan, ali ne smatram to nikakvim problemom. Ako vi mislite da je to bolest, dajte mi neku literaturu o tome", rekao je na kraju rasprave Slavko Zovko.

Oko prebrojavanja glasova su nastali problemi, a predsjednik Vijeća Salem Marić je zatražio pojedinačno glasovanje što su iz HRS-a nazvali 'silovanjem poslovnika' pa je Zovko rekao da se to može po članu 111 raditi samo u slučaju sumnjivog glasovanja.

Gradski vijećnici su s 18 glasova dali legitimitet ovoj odluci, dok je troje vijećnika bilo protiv, a isto toliko je bilo i suzdržanih.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.