BUKNUO VIRUS Načelnik Tešnja ispričao što se gore događa

Koronavirus
Ilustracija / hercegovina.info

Broj zaraženih iz klastera preduzeća Koža-komerc iz Tešnja, nakon jutros novopotvrđenih 14 slučajeva, povećan je na 28 osoba - izjavio je za Fenu općinski načelnik i predsjednik Kriznog stožera civilne zaštite Općine Tešanj Suad Huskić.

"Upravo smo završili sastanak našeg kriznog stožera, na kojem smo potvrdili da su od ukupno 14 osoba, za koje smo danas dobili potvrdu zaraze, njih šest ili sedam zaposlenici te tvrtke, dok su ostali njihovi prvi kontakti, uglavnom i članovi obitelji. Tvrtka je zapošljavala 80-ak zaposlenih, ali je zatvorena 23. svibnja. Prvi zaraženi radnik otkriven je 21. svibnja i od tada je zaraza potvrđena kod 15 radnika. Ostali zaraženi su članovi obitelji ili njihovi prvi kontakti - kazao je Huskić.

On napominje da je od početka pandemije na području te općine infekcija Covid-19 potvrđena kod ukupno 33 osobe, ali i da je, nakon zatvaranja te tvrtke, više od 100 osoba dobilo rješenje o samoizolaciji te da nastavljaju testiranja.

"Očekivati je da će rasti i broj zaraženih, jer nastavljamo testirati. Zato su nam sada neophodni testovi, jer rješenje za laboratoriju, opremu i stručne ljude već imamo. Potrebna nam je i druga zaštitna i medicinska oprema pa očekujemo da će dio opreme koji je iz inozemstva stigao u Bosnu i Hercegovinu, uskoro doći i u Tešanj", kaže Huskić.

Dodaje da je 12 novozaraženih osoba već smješteno u Županijsku bolnicu u Zenici, dok će ostali biti smješteni tijekom dana ili sutra.

Direktor Opće bolnice Tešanj Hasan Škiljo ističe da su danas počeli testiranja i u vlastitoj PCR laboratoriji, za koju su, kao i Kantonalna bolnica Zenica (KBZ), dobili privremeno rješenje Federalnog ministarstva zdravstva.

"Mi smo jučer dobili na posudbu 1.000 testova iz KBZ-a, koje ćemo im vratiti nakon što od Federalnog stožera civilne zaštite dobijemo obećanih 3.000 testova. Za sada radimo uporedo testiranja sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu, koji će i dalje raditi eksternu kontrolu naših rezultata testiranja", pojašnjava Škiljo.

On se nada da bi već od narednog tjedna mogli samostalno raditi testiranja.

Također, navodi da su imali najavu da bi im već danas trebao biti isporučen i mobilni rendgen, od Županijske uprave civilne zaštite Zeničko-dobojske županije i UNDP-a, koji za potrebe Civilne zaštite i Vlade ZDK nabavlja medicinsku i drugu opremu.