BUGOJNO Potvrđeni identiteti četiri žrtve čiji su posmrtni ostaci pronađeni prošle godine

Bugojanski Hrvati
artinfo.ba

Identiteti četiri žrtve hrvatske nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci pronađeni protekle godine na Rostovu u blizini Bugojna, potvrđeni su u utorak u nazočnosti obitelji, u prosekturi groblja "Prahulje" u Travniku.

Članovi obitelji potvrdili su rezultate DNK analize, koja je obavljena u laboratoriju Međunarodne komisije za nestale osobe u Haagu, a kojom je utvrđeno da posmrtni ostaci pripadaju Zoranu Galiću, Draganu Miličeviću, Anti Markulju i Franji Jezidžiću.

Riječ je o muškarcima koji su, tijekom proteklog rata, odvedeni iz logora Armije RBiH u Bugojnu, te ubijeni.

Među identificiranim žrtvama je i suprug Dragice Galić, koja kaže da su emocije iste godinama nakon stradanja.

"Sa suprugom se sada konačno možemo oprostiti i završiti jednu priču ovog našeg teškog života. Hvala Bogu da je ovo završilo i da ćemo ga konačno sahraniti, kako bismo svi pronašli mir", kazala je Dragica. 

Predsjednica Udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Bugojna Dijana Strujić podsjetila je da se za posmrtnim ostacima 19 muškaraca, koji su bili zatvoreni u logore Armije RBiH u Bugojnu, traga gotovo tri desetljeća.

"Pronašli smo četvoricu i tragamo za još njih 15. Ovo je dokaz da je zločin počinjen, jer nam je sve vrijeme servirana priča da toga nije bilo. Moj muž je među nestalima i sigurna sam da ćemo ih sve pronaći na Rostovu i samo je pitanje dana kada će se to dogoditi",  kazala je Strujić.

Član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe (INO) BiH Marko Jurišić kazao je novinarima da se nastavljaju aktivnosti na pronalasku posmrtnih ostataka i ostalih logoraša iz Bugojna.

"Nastavili smo sa operativne aktivnosti, zajedno s Tužiteljstvom BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i imamo neke nove informacije koje treba provjeriti i ispitati određeni broj svjedoka. Očekujem da ćemo se u neko razumno vrijeme vratiti na Rostovo", dodao je Jurišić.

Odvjetnik koji zastupa obitelji žrtava Bruno Božić kazao je da je potvrđen i uzrok smrti, na temelju ozljeda pronađenih na posmrtnim ostacima žrtava, prenosi Fena.

"Radi se o prostrijelnim ranama i svi su bili vezani žicom ili špagom, te zamotani u neke deke. Njihov pronalazak će svakako doprinijeti i da bude ubrzana istraga protiv odgovornih, jer se radi o prvim pronađenim posmrtnim ostatcima stradalnika iz te grupe od 19 logoraša", istaknuo je Božić.

Kako je najavljeno, sahrana identificiranih žrtava bit će obavljena 19. ožujka u Bugojnu.