Budimir ne može ignorirati zahtjev premijera Nikšića

Srećko Boras, Vlada HNŽ-a
Zastupnik HDZ-a 1990. u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Srećko Boras za Večernji list je izrazio uvjerenje da će ohrabreni time, nova parlamentarna većina uskoro rekonstruirati vlast.

Kako gledate na doneseni proračun?

To je bio jedini mogući način da izbjegnemo krizu jer su prepoznate opstrukcije da prijedlog uopće dođe do Parlamenta. Ukratko, sami proračun je izraz tekućeg stanja, poslovanja i potreba. Potrebna su značajno veća sredstva za otplatu po zaduženjima. Nominalno izgleda veći, ali se zadržao na razini prošlogodišnjeg. Zajedno s klubom HDZ-a BiH podržali smo taj proračun svjesni svih poteškoća koje su pred Federacijom.

Ipak, taj proračun ide u novu dubiozu, deficit od 418 milijuna maraka?

Taj je deficit Vlada planirala pokriti iz druge tranše sporazuma s MMF-om. Da nisamo imali taj izvor, morali smo otkidati od svih usta korisnika proračuna i osigurati sredstva povrata. Mi smo osigurali da korisnici proračuna ne osjete drastične rezove. Ostajemo na istoj razini.

Dio novca je usmjeren nižim razinama, a na zahtjev hrvatskih zastupnika, 11 milijuna ide županijama. Koliko ste zadovoljni tim dijelom?

Jesmo. To je bila zajednička inicijativa klubova HDZ-a 1990. i HDZ-a BiH. Ona je odraz realnog stanja i naslijeđenih problema. S druge strane, osim prijenosa na niže razine, mi smo zajednički djelovali oko nekih projekata koji će se odvijati na područjima s kojih smo izabrani.

O rekonstrukciji vlasti se dugo govori. Jeste li optimist da će se to skoro dogoditi imajući na umu da je snažan front koji se tome protivi?

Jesam. Zato što se cijelo vrijeme zauzimamo na očuvanju zakonitosti i ustavnosti u svim tijelima vlasti. Ako je već došlo do uspostave legitimne parlamentarne većine, onda je logično da se to dogodi i u izvršnoj vlasti. Mi vidimo jasne opstrukcije na terenu koje ćemo nastojati legalno riješiti. Taj se proces usporava, ali mislim da je svima jasno da se opstrukcijama radi na štetu građana.

Kako u tome smislu zaobići Budimira koji također ne želi smjenu vlasti?

Ja ne bih nikoga zaobilazio. Adresirao bih na sve adrese odgovornost koja mu s pravom spada, od sudske, parlamentarne do izvršne vlasti. Ne mogu se zatvoriti oči pred demokratskom većinom, onemogućavanje preustroja izvršne vlasti blokira se cijeli život u FBiH. U ovakvoj krizi to može dovesti prave katastrofe.

Što očekujete od gospodina Budimira, rekonstrukciju, da odstupi s vlasti?

On nijedan od tih poteza nije htio učiniti i ne mislim da se sve treba samo svoditi na njega. Moguće je stvari vidjeti iz drugoga kuta. Siguran sam da će primjer Nikšić tražiti smjenu ministara koji opstruiraju rad izvršne vlasti i Budimir to ne može previdjeti. Ako se pak bude išlo dotle da se i to opstruira, onda se točno zna adresa institucije koja to može riješiti.