BRUXELLES Europski put BiH važan dio budućnosti EU

BRUXELLES Europski put BiH važan dio budućnosti EU
PSBIH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić sudjelovali su danas u Briselu na Samitu predsjednika Europskog parlamenta s predsjednicima parlamenata država zapadnog Balkana.

Zvaničnici Europske unije (EU), na čelu s domaćinom predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem, ovom prilikom ponovili su stav da Europski parlament želi biti dio procesa i donošenja odluka, ističući da je europski put BiH važan dio budućnosti EU, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozdravio je u ime Republike Hrvatske zemlje predsjedavajuće EU, Delegaciju PSBiH, te naglasio da je proširenje jedan od prioriteta hrvatskog predsjedavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obraćajući se prisutnima, predsjedavajući Zvizdić je rekao da je kandidatski status za BiH pitanje stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog prosperiteta i da su europske integracije najmanji zajednički sadržilac suradnje EU i Bosne i Hercegovine.

" Europske integracije donose mogućnost prosperiteta i napretka, stabilnosti i sigurnosti. Zbog svega što je urađeno, Bosna i Hercegovina treba dobiti kandidatski status, posebno zbog činjenice da BiH predstavlja ključ stabilnosti zapadnog Balkana", rekao je Zvizdić.

Predsjedatelj Doma naroda PSBiH Dragan Čović tijekom obraćanja na Samitu istaknuo kako bi kandidatski status za BiH relaksirao unutarnje probleme s kojima se BiH suočava, napomenuvši kako je BiH očekivala kandidatski status tijekom 2018. godine, sljedeći predavanje aplikacije za članstvo.

Govoreći o periodu ispred nas, Čović je naglasio očekivanja za dobivanje kandidatskog statusa, u susret Samitu EU i zapadnog Balkana u svibnju 2020. godine, u sklopu hrvatskog predsjedavanja EU.

Na kraju Samita usvojena je Zajednička deklaracija predsjednika parlamenata zapadnog Balkana, zajedno sa predsjednikom Europskog parlamenta i predsjednikom Sabora Republike Hrvatske, koja trenutno predsjedava Vijećem EU, kojom je još jednom potvrđena nesumnjiva EU perspektiva zemalja Zapadnog Balkana.