Brutalni napad na Duju Šantića zbiljan je pokazatelj stanja slobode govora i mišljenja u Gradu Mostaru

šantić prosvjed

...sina nestalog generala HVO-a Vlade Šantića, ozbiljan je pokazatelj stanja slobode govora i mišljenja u Gradu Mostaru.

Nije trebalo više od pet dana od mirnog skupa potpore obitelji nestalog generala HVO-a Vlade Šantića da se na najokrutniji mogući način pokaže surovost života u Gradu Mostaru. Duje Šantić napadnut je jer je tražio ono što se ni 20 godina nakon rata u BiH ne smije tražiti - istinu. Ne smijemo dopustiti da se istina skriva svima naočigled brutalnim metodama zastrašivanja kakve nisu zabilježene prije Bliskog Istoka.

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) najoštrije osuđuje napad na Duju Šantića, sina nestalog generala HVO-a, te poziva nadležne pravosudne institucije da što prije rasvijetle ovaj nemili događaj koji je samo pokazatelj da se u Gradu Mostaru očitije nego bilo gdje drugo u BiH vodi revizonistički rat protiv povijesnih činjenica i da se svaki pokušaj traganja za istinom zaustavlja najtežim oblicima zastrašivanja.

Dok pravosudne institucije ne otpočnu raditi svoj posao, mi mladi trebamo snažnije raditi na uspostavi međuljudskih odnosa između nekada zaraćenih strana, ne smijemo dopustiti da nam ovakvi nemili događaji (p)ostanu svakodnevnica. Jedno od glavnih obilježja uspostave tih međuljudskih odnosa treba biti zajedničko traganje za istinom.

Kao državljani Bosne i Hercegovine, kao pripadnici jednog konstitutivnog naroda, imamo pravo preispitati dosadašnji rad nadležnih institucija kada je u pitanju slučaj nestanka generala HVO-a Vlade Šantića. Pozivamo sve hrvatske predstavnike u institucijama vlasti na svim razinama da se aktivno zauzmu za rasvjetljavanje zločina koji je počinjen prije 21 godinu.

HSPF