BROJNI POŽARI Stanje u Prozor Rami kritično, veći požar se širi od Širokog Brijega prema Čitluku

požar, vatrogasci, Čitluk, Široki Brijeg, policija, izvješće, paljenje vatre, požar, sezona požara, Hercegovina
Ramski vjesnik

Na području Hercegovine trenutačno je aktivno više požara. 

Veliki požar buknuo je danas između općina Široki Brijeg i Čitluk. Požar se širi prema čitlučkom selu Donja Blatnica, a isti je zahvatio nepristupačan teren.

"Od jučer se borimo s velikim brojem požara na području Širokog Brijega. Požar u Ljutom Docu koji se širi prema Čitluku nalazi se na nepristupačnom terenu. Upravo su na teren otišla dvojica pripadnika Profesionalne vatrogasne postrojbe Široki Brijeg s jednim vozilom. Na tom lokalitetu nalazi se jedna lovačka kuća koja je ugrožena", rekao je za Hercegovina.info zapovjednik PVP Široki Brijeg Dario Čuljak.

Na požarište su s druge strane krenuli i pripadnici čitlučke vatrogasne postrojbe.

požar,vatrogasci,Čitluk,Široki Brijeg

"Požar je zahvatio borovinu. Vatra se prema nama širi kroz borovinu iz Ljutog Doca, odnosno Biograca. Na teren su izašla trojica vatrogasaca koja isti drže pod kontrolom i nadgledaju teren. Za sada se tu ne može više napraviti", kazao je zapovjednik Vatrogasne postrojbe Čitluk Silvio Ostojić za Hercegovina.info.

Na području Hercegovačko-neretvanske županije aktivno je više požara. Više njih je na području Prozor-Rame.

Kako javlja Ramski vjesnik stanje s požarom koji napreduje prema Krančićima je kritično i ugroženo je naselje. Vatrogasci se ne mogu izboriti s požarom na tom lakalitetu, a dodatni problem je i novi požar koji je izbio u Parcanima te su sve snage usmjerene tamo. Tijekom dana požar je zahvatio i nenaseljenu kuću u centru grada.

"Parcani su i dalje u lošem stanju. Što se tiče Krančića jedan dio djelomično saniran. Parcani su nam sada najbitniji. Vatra i dalje ide prema kućama. Ugrožena je bila i jedna lovačka kuća, ali to smo riješili. Na terenu je 12 pripadnika Vatrogasne postrojbe s tri vozila, a u gašenje su se uključili i djelatnici Elektroprivrede", rekao je za Hercegovina.info zapovjednik DVD Rama Duje Nevistić.

On je dodao kako na zahtjev za pomoći helikopetra OS BiH do sada nitko nije odgovorio.

"Mi smo zahtjev uputili 21. ožujka i do danas nam nitko na to nije odgovorio", rekao je pomalo razočarano Nevistić.

Brojni su požari zahvatili i Istočnu Hercegovinu.

Požari u Istočnoj Hercegovini i dalje su aktivni, a trebinjski vatrogasci u nekoliko navrata intervenirali su kod stambenih objekata kojima se vatra primaknula na svega nekoliko metara. U selu Brova kod Trebinja, zaseoku Bara, zajedno sa vatrogascima bio je i Radomir Anđelić, čije je domaćinstvo bilo ugroženo zbog požara koji se tijekom noći proširio sa područja sela Brani Do.

požar,vatrogasci,Čitluk,Široki Brijeg

"Stanje je alarmantno. Od jučer gasimo požare, spustio se. Cijelu noć smo dežurali, katastrofalno je stanje. Sada smo došli u situaciju da branimo objekte”, rekao je za Hercegovina.info Radomir Anđelić, selo Brova kod Trebinja.

Kako su rekli pripadnici Vatrogasne jedinice u Trebinju,ovaj požar prouzročio je ljudski faktor. Najveći problem predstavlja vjetar koji brzo širi vatru na sve strane.

požar,vatrogasci,Čitluk,Široki Brijeg

"Neka ovo bude opomena svim građanima u Hercegovini što može napraviti jedna nemarna ruka i kakvu katastrofu može izazvati“, zaključio je Zdravko Kašiković, zapovjednik VJ Trebinje.

Pored Trebinja aktivnih požara već danima ima i u drugim dijelovima Hercegovine.