Broj Hrvata u BiH za dvadesetak godina mogao bi opasti ispod 300.000

bebe
Obje države moraju se strateški, na nacionalnom nivou, posvetiti ovom problemu, u protivnom, stvari uopće neće voditi dobru, upozorio je Šterc tijekom njegovog predavanja održanog sinoć u Sarajevu na godišnjoj skupštini Hrvatskog društva za znanost i umjetnost.

Kao znanstvenik koji je čitav život posvetio izučavanju demografskih kretanja, on tvrdi da Hrvatska ulazi u klasični demografski slom sa svim negativnim parametrima i trendovima tog pojma. Već je na pragu pitanje - je li uopće moguća revitalizacija Hrvatske, koja je inače nužna, dodaje ovaj profesor. Upozorava na naročito pogubnu dimenziju problema - odlazak mladog i perspektivnog stanovništva i dodaje da je ubuduće moguć prirodni pad dva puta veći nego u vrijeme rata ne bude li se što poduzelo na revitalizaciji.

Demografska situacija je katastrofična i u Bosni i Hercegovini, tvrdi Šterc fokusirajući se posebno na hrvatsku populaciju.

On navodi projekcije o mogućem gubitku 40.000 hrvatskog stanovništva u narednih deset godina, što implicira da će broj Hrvata u BiH za narednih dvadesetak godina opasti ispod 300.000 ako se ne poduzme ništa na rješavanju problema koji se inače ne odnosi samo na hrvatsku populaciju, piše Fena.

Prema popisu iz 2013., broj Hrvata u BiH je bio oko 550.000 od oko 700.000, koliko je iznosio prema popisu iz 1991.

Danas u Bosni i Hercegovini nema ni 400.000 Hrvata kao stalnog stanovništva, tvrdi ovaj znanstvenik.

Upozorava da loši demografski trendovi ni u Hrvatskoj ni u Bosni i Hercegovini na žalost nisu vidljivi neposredno na terenu kao što o njima svjedoči neumoljiva statistika.