Brod američke mornarice USS Higgines u BiH

Brodovi mornarice Sjedinjenih Američkih Država često posjećuju luke tokom prekooceanskih plovidbi. Ove posjete služe za promoviranje prijateljstva, razumijevanja i suradnje između SAD-a i drugih zemalja. Ovakve posjete daju i mogućnost članovima posade da upoznaju regiju i lokalno stanovništvo te da se odmore od života na brodu.

Od svog porinuća 24. travnja 1999. godine brod, "USS Higgins" se dokazao vrijednim nositeljem slogana "Prvi u borbi!".

"USS Higgins" stekao je dobru reputaciju tokom uspješno obavljenih misija pružanja podrške operacijama "Stalna sloboda", "Iračka sloboda" i u globalnom ratu protiv terorizma.

Brod je dobio ime po američkom marincu, pukovniku Williamu R. Higginsu, koji je nestao 17. veljače 1988. godine dok je služio kao šef Posmatračke grupe za Libanon i viši vojni promatrač Promatračke grupe vojske Sjedinjenih Američkih Država, Organizacije za nadgledanje primirja Ujedinjenih naroda.

Nakon što su ga zarobili teroristi u Libanu, pukovnik Higgins je ubijen. Ne zna se točan datum njegovog ubojstva, a proglašen je mrtvim 6. srpnja 1990. Njegovi posmrtni ostaci su na kraju pronađeni i sahranjeni na Quantico nacionalnom groblju 30. prosinca 1991. godine.

(Fena)