BRITANCI OŠTRI I JASNI Upozoravaju da Republika Srpska nema pravo preispitivati Ustavni sud BiH

Milorad Dodik
Hercegovina.info

Narodna skupština RS jučer јe na Osmoј posebnoј sјednici usvoјila neustavni Zakon o neprimјenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine – po hitnom postupku, a na priјedlog predsјednika RS, narodnih zastupnika i Vlade RS, uz prihvaćen amandman Kluba poslanika SDS. 

Povodom ove odluke, oglasili su se iz Veleposlanstva Velike Britanije u BiH. 

"Na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske podržana je nezakonita i nepromišljena odluka koja nema pravno uporište u Bosni i Hercegovini. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno uspostavljaju primat Ustava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj ne može jednostrano iznova napisati fundamentalne osnove zemlje.

Niti jedan entitet nema pravo niti mogućnost da preispituje vrhovnu vlast i integritet Ustavnog suda BiH. Za funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu potreban je angažman i doprinos svih grupa diljem zemlje. To je u srži Dejtonskog mirovnog sporazuma. Izabrani predstavnici Republike Srpske su odabrali da onemoguće građane u Republici Srpskoj da imaju svoj glas u Ustavnom sudu BiH.

To nije mudar potez i može biti od koristi samo onima koji igraju političke igre na račun ljudskih života", navode iz veleposlanstva Velike Britanije.