BRITANCI O NERETVI Ne možemo dopustiti uništavanje jedne od najraznolikijih i najljepših rijeka Europe

Bakijina Luka Neretva
hercegovina.info

Neretva, u Bosni i Hercegovini, jedna je od najbioraznolikijih rijeka na kontinentu - podržava medvjede, vukove, risove i mnoge rijetke vrste - ali više od 50 planiranih brana moglo bi trajno transformirati ekosustav.

Na dnu klisure, blizu planinskog mjesta Ulog u Bosni i Hercegovini, nalaze se blistavo tirkizne vode rijeke Ljute, pritoke Neretve. U gornjem dijelu, Neretva je jedna od najneokrznutijih rijeka u Europi i izgleda kao prizor netaknute divljine, piše britanski časopis The Guardian.

No, smrtonosne mine ostavljene iz sukoba u zemlji prekrivaju njezine šumovite padine, a divlji psi lutaju stazama. Ekolog Gabriel Singer, profesor na Institutu za ekologiju Sveučilišta u Innsbrucku, proučava kartu iz centra za djelovanje na minama zemlje i procjenjuje najsigurniji put. Crvene i crne linije koje označavaju mjesta gdje se mine nalaze obilježavaju oba ruba Neretve gdje se susreće s Ljutom, ostavljajući samo jednu opasno strmu padinu koja se može prijeći.

Penjanje po padinama prepunim minama nije uobičajeno za većinu ekologa, ali Singer i kolega znanstvenik Kurt Pinter, koji su završili putovanje u lipnju, vođeni su misijom: spasiti Neretvu. Rijeka, koja teče 225 km od Dinarskih Alpa do Jadranskog mora, podržava medvjede, vukove, risove i mnoge rijetke vrste. Smatra se jednom od najbioraznolikijih i netaknutih rijeka u Europi - ali ekolozi kažu da je također među najugroženijima.

Planirano je više od 50 brana, uključujući jednu koja je već u izgradnji, duž njezine duljine i pritoka. Ako im se dopusti, znanstvenici kažu da brane prijete uništavanju vodotoka, njegovih stanovnika i šireg ekosustava.

Brane radikalno mijenjaju hidromorfološke - fizičke karakteristike - vodotoka, zamjenjujući turbulentne dijelove rijeke stajaćim vodenim tijelima. Njihovo fragmentiranje rijeke može spriječiti migraciju riba i uzrokovati dramatičan pad kretanja sedimenata koji su ključni za mrijest ribe. Ovi utjecaji obično oštećuju riječne ekosustave, uzrokujući gubitke ključnih vodenih vrsta i ekoloških funkcija.

Singer i Pinter bili su među 70 znanstvenika iz 17 zemalja koji su se spustili u Ulog tijekom Neretva Science Weeka ovog ljeta. Stručnjaci za šišmiše, sisavce, insekte i gljive prolazili su rijekama i hrabro ulazili u podvodne špilje kako bi zabilježili rijetke vrste i prikupili uzorke eDNA - genetskog materijala koji organizmi ispuštaju u okoliš - kako bi istražili njegovu bioraznolikost.

Dvojac, koji je uzimao uzorke u Ljuti, nadao se da će otkriti dokaze za ono što su im rekli lokalni ribolovci: da je pritoka mrijest za rijetku vrstu mekanousta (Salmo obtusirostris), ugrožene vrste koju cijene bosanskohercegovački mušičari.

Pinter, slatkovodni ekolog na Sveučilištu za prirodne resurse i životne znanosti u Beču, opisuje ribu kao "sveti gral" Neretve. Sustav rijeke je jedno od njezinih posljednjih uporišta, kaže. "Samo nekoliko balkanskih rijeka gdje možete pronaći ovu endemičnu vrstu. Gotovo je izumrla."

Hidroelektrana Ulog

Nekoliko kilometara nizvodno od Ljute je gradilište Ulog, gdje će biti hidroelektrana snage 35 megavata, s branom visokom 53 metra. Pristupni putevi probijaju planine, a dolina ispod već je ogoljena od drveća, kako bi se napravilo mjesta za akumulacijsko jezero.

"Zbog toga što je hidroelektrana Ulog tako blizu, definitivno bi utjecala na područja mrijesta", kaže Pinter. Mekanouste mrijeste se u šljunku i njihove ličinke se usađuju u njega, kaže. Ali zbog toga što brana zadržava sediment, vjerojatno će nedostajati šljunka nizvodno - što znači manje mjesta za mrijest.

"Ako postoji deficit šljunka, utjecat će na sposobnost mladih riba za reprodukciju", kaže Pinter.

Guardian je s Gornje Neretve prikupio seriju uzoraka eDNA, genetskog materijala koji organizmi ispuštaju u okoliš, kako bi istražio njegovu bioraznolikost.

Nakon što je analiza uzoraka eDNA završena, Guardian je dobio e-poštu od Pintera: "Karen! Habemus mekanoustu. Sva tri uzorka pozitivna." Nada se da će rezultati pomoći zaustaviti osam hidroelektrana planiranih na Ljuti i možda čak zaustaviti elektranu Ulog.

"Želim pokazati građanima BiH da ta vrsta ima važna područja za mrijest tamo, da je to njihovo blago. Hidroenergija je najstariji izvor obnovljive energije, ali ima jedan od najvećih utjecaja na ekosustave. Trebaju znati što su spremni izgubiti."

Singer kaže da bi bioraznolikost i klimatska kriza značili da znanstvenici imaju odgovornost izvan objavljivanja znanstvenih radova. "Imamo dug prema izumiranju", kaže. "Izgubili smo 80% naše slatkovodne ekologije u posljednjih četiri ili pet desetljeća. Ako gradite brane, gubite vodene vrste, ali i krajolik koji rijeka hrani, kopneni ekosustav i šumsku bioraznolikost.

“Moramo promijeniti način rada i razgovarati s javnosti i donositeljima političkih odluka”, kaže.

Rezultati uzoraka eDNA

Benjamin Barca, šef konzervacije u NatureMetrics, koji je analizirao uzorke eDNA iz Gornje Neretve za Guardian, pronašao je tragove kune, kamzika, voluharice, hrčka, srne i žaba. Iako je veličina uzorka bila mala, rezultati ukazuju na netaknutu rijeku, kaže Barca. "Ako usporedite, na primjer, s lokacijama u Velikoj Britaniji, ona je jedinstvenija i raznovrsnija."

Europa ima najviše zaprečenih rijeka na svijetu; broj prepreka poput brana, pregrada i brodskih mostova procjenjuje se na više od 1 milijun, prema studiji EU iz 2020. godine. Kumulativno, te prepreke su među glavnim uzrocima 80% opadanja slatkovodne bioraznolikosti i 55% gubitka populacija migracijskih riba u rijekama Europe.

Hidroenergija je činila 37% proizvodnje električne energije u Bosni i Hercegovini 2021. godine. Na Balkanu, gdje su rijeka među najneokrznutijima ili "gotovo prirodnim" u Europi, prijete im 3.300 planiranih hidroelektrana. Investitori brana tvrde da donose zapošljavanje i vrijedan prihod u ruralnim područjima gdje nema ni jednog ni drugog. Ulog, nekad procvjetalo mjesto s 400 stanovnika, sada ima samo 12 stanovnika.

Govornik za EFT, energetsku trgovinu i investicijsku kompaniju koja gradi branu Ulog, izdao je priopćenje u kojem se navodi da je procjena utjecaja na okoliš (EIA) i dozvola "definirala odgovarajuće mjere za eliminaciju ili smanjenje utjecaja na okoliš projekta", ali odbio je pružiti detalje o tome kako bi takve mjere funkcionirale. "EIA i dosadašnji redovni monitoring okoliša u proteklim godinama nisu identificirali mekanoustu u području projekta HPP Ulog", rekao je.

U izvješću Odbora Bernske konvencije iz 2022. godine, međunarodnog sporazuma za zaštitu flore i faune, EIA za branu Ulog identificirana je kao "zastarjela" i nedostatna referentna osnova i "nedostatne i neizvedive" predložene mjere za ublažavanje.

Projekt Ulog donijet će zapošljavanje i prihod jednoj od najnerazvijenijih općina u Bosni i Hercegovini te investiciju od 90 milijuna eura, rekao je glasnogovornik. Shema će rezultirati smanjenjem emisija ekvivalenta 87.846 tona CO2 godišnje u usporedbi s fosilnim gorivima, što će pomoći u ublažavanju klimatske krize.

''Možda je bilo pogrešno odobriti branu''

Radomir Sladoje, gradonačelnik Kalinovika, lokalne općine, priznao je znanstvenicima okupljenima u Ulogu u lipnju da je vlast odobrila branu, ali je rekao da područje treba nadoknadu koju pruža tvrtka brane.

"Možda je bilo pogrešno", rekao je Guardianu u lipnju, dodajući da je nakon davanja odobrenja bio pridobiven argumentom da bi turizam, uključujući rafting i planinsko bicikliziranje u Gornjoj Neretvi, mogao donijeti prihod ako se rijeka zaštiti. "Sada, ako netko dotakne gornji dio Neretve, sam ću prosvjedovati."

Na mjestu u planinama s pogledom na gradilište brane Ulog, dolinu ogoljenu od drveća, Ulrich Eichelmann, izvršni direktor Riverwatch-a, kaže: "Možda je prekasno."

No, očuvanje netaknutih gornjih dijelova i njihovih pritoka još uvijek je borba koja vrijedi, kaže. Prošle godine, konzervatori su dobili podršku Odbora Bernske konvencije. Članovi odbora preporučili su vladi Bosne i Hercegovine da zaustavi izgradnju Uloga i otkaže hidroelektrane na gornjem dijelu rijeke.

U srpnju su ugovori za 15 malih hidroelektrana duž Neretvice, pritoke Neretve, bili otkazani, u pobjedi stanovničkih prosvjeda protiv njih.

Podaci prikupljeni na Tjednu znanosti bit će ključni za pravne bitke planirane protiv Ljute i drugih hidroelektrana, kaže Eichelmann.

"Ovo nam daje oružje protiv svih brana, uključujući i Ulog. Jednostavno ne možemo dopustiti uništavanje jedne od najraznolikijih i najljepših rijeka Europe."