Brešić ih je nazvao mumijama, a Raspudić kaže da nije čuo da su zastupnici dijaspore išta pitali oko ulaska u HR

Brešić ih je nazvao mumijama, a Raspudić kaže da nije čuo da su zastupnici dijaspore išta pitali oko ulaska u HR
Hercegovina.info

Nakon što su na nedavnom HNS-u u Mostaru zastupnici 11 izborne jedinice prozvani mumijama, i Mostov zastupnik u Saboru RH Nino Raspudić kaže da nije čuo da su pitali išta u vezi činjenice da Hrvati iz BiH u Hrvatsku ne mogu bez testa, potvrde o cijepljenju ili preboljelom koronavirusu.

Vrata su nam i dalje zalupljena, čak i kada glavnina Hercegovine nema nijednog novozaraženog. S druge strane, možemo u Crnu Goru, a puštamo Hrvate iz Hrvatske i sve susjede slobodno u BiH.

„Ja nisam ništa čuo, ali to treba pitati njih. Nisam primjetio da su išta pitali po tom pitanju, možda nešto i jesu, ali da se nije vidjelo. One koje eminentno to trebate pitati su oni koji predstavljaju te ljude i koji su izabrani za to, to su tih troje zastupnika“, kazao je Raspudić za Hercegovina.info.

Zastupnike dijaspore je na saboru HNS-a u Mostaru žestoko prozvao HRS-ov Ivica Brešić.

„Gotovo nijedno otvoreno pitanje, koje muči državljane Hrvatske u BiH nije sustavno riješeno. Administrativna covid zbrka samo je naglasila probleme koje svakodnevno imaju Hrvati iz BiH, koji su hrvatski državljani. Politika RH, konzularna predstavništva, proračunska sredstva za Hrvate izvan domovine na ovaj način se koriste samo u službi jedne stranke i njezinih interesa, vezani su za izbore s jedne ili druge strane granice. Tri mumije u saboru – njihova je svrha da su samo dnevno-politički osigurač, šute i naplaćuju mandate. Prelazak granice, raspolaganje imovinom, nepostojeće investicije, sramotni problem iskorištavanja Buškog jezera, samo su neki od problema koji se ne rješavaju 30 godina“, kazao je on. 

Podsjetimo, već pola godine Hrvati iz BiH, premda posjeduju i državljanstvo te zemlje ne mogu u Hrvatsku bez potvrde o preboljenju, testa i ostalom. Otežalo je to odlazak na pričesti, krizme i ostala roddbinska događanja. Kao mogući rok otvaranja spominjao se prvi lipanj, pa onda i današnji 15 lipanj, no ništa službeno još nema.