Brčko distrikt izdvaja 100.000 maraka za saniranje posljedica potresa u HNŽ-u

Potres Mostar
Ilustracija/hercegovina.info

Vlada Brčko distrikta BiH obavijestila je Vladu Hercegovačko-neretvanske županije o tomu kako je, dana 27. travnja 2022. godine, donijela Odluku o izdvajanju 100.000,00 KM novčanih sredstava u svrhu pomoći HNŽ-u zbog nastalih šteta prouzročenih potresom. Vlada HNŽ-a, koja je i sama uvijek nastojala pomoći prijateljskim prostorima koji nastradaju uslijed prirodnih ili drugih nepogoda, iskazuje javnu zahvalnost Vladi Brčko distrikta BiH zbog ove humane geste, priopćeno je danas iz Vlade HNŽ.

Podsjećamo, nakon što su stečeni svi zakonski preduvjeti, odnosno nakon što su dvije jedinice lokalne samouprave, Grad Stolac i Grad Čapljina, proglasile stanje prirodne nepogode, dana 11. svibnja isto je, na prijedlog Županijskoga stožera civilne zaštite, službenom odlukom učinila i Vlada HNŽ-a, proglasivši tako stanje prirodne nepogode na području cijele Županije, uslijed djelovanja potresa. Ujedno, zaduženo je Povjerenstvo za procjenu šteta koje nastanu na materijalnim i drugim dobrima izazvanim djelovanjem prirodnih i drugih nepogoda da, u suradnji s mjerodavnim povjerenstvima za procjenu šteta jedinica lokalne samouprave, izvrši procjenu s ciljem predlaganja pružanja pomoći za saniranje nastalih šteta. Vlada je zadužila Upravu za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a da kontinuirano prati stanje na terenu s ciljem ispunjavanja propisanih uvjeta za dodjelu pomoći u saniranju šteta.

Predstavnici nekoliko resornih ministarstava, na čelu s predsjednikom Vlade dr. sc. Nevenkom Hercegom, ranije su i obišli potresom pogođena područja.