Branitelji traže da se HNS izjasni o tužbi protiv Heleza

HVO postrojavanje
bog, kako ističu u svom poduljem pismu, nezakonite, netransparentne revizije mirovina braniteljskoj populaciji HVO-a, Udruga "Zavjet", koja okuplja branitelje iz Hrvatske, BiH i dijapore, traži od Hrvatskog narodnog sabora, svih hrvatskih stranaka i branitelja u BiH zahtjev za podizanje tužbe protiv nezakonitih odluka Federalnog ministarstva branitelja i invalida rata, na čelu s ministrom Zukanom Helezom.

Revizija nezakonita

Poručuju da ne namjeravaju politizirati problem (a to je nemoguće) koji je startno, kako na državnoj, tako i na nacionalnoj, hrvatskoj razini maksimalno ispolitiziran, tako da je sada važnije tko što radi nego komu se radi i s kojom štetom. Revizija prava branitelja, ističu u pismu, posljedica je zakona usvojenog 2009. godine. Provedbom revizije uočeni su nedostatci Zakona o pravima branitelja i Zakona o reviziji prava branitelja.

Revizija mora uvažiti činjenicu da su prava ostvarili pripadnici dvije vojske koje nisu imale iste zakone, isti ustroj i organizaciju, te da su prisutne specifičnosti obje vojske. - Znači, najprije nam se mora prihvatiti i priznati HVO onakav kakav je bio, od nastajanja, preko stožera do najmanje postrojbe. Mi iz Udruge "Zavjet" mislimo da je tu osnovni problem, kako priznati HVO kada se ne priznaje Herceg Bosna koja ga je rodila. Zahtijevamo priznavanje ustroja, verifikaciju svih sudionika Domovinskog rata, i to po postrojbama.

Istjerati ratne zločince

Gospodo, ističu iz Udruge "Zavjet", "ovo nije posao djelatnika i djelatnica Ministarstva (pogotovo oni koji su u vrijeme rata bili maloljetni ili u izbjeglištvu) nego ratnih zapovjednika, gdje golem doprinos i sudioništvo moraju uzeti oni časnici koji su sudjelovali u ratu, a sada obnašaju dužnosti u vojsci BiH. Naravno da očekujemo da aktualna vlast, kao politika koja upravlja državom, ima iste kriterije prema HVO-u i Armiji BiH. Smatramo nedopustivim da u procesu revizije, ili revizija, sudjeluju oni koji su na bilo koji način bili uključeni u prava (liječnici, zaposlenici Ministarstva branitelja i drugi), kao ni osobe pod istragom za ratne zločine. Revizija mora biti provedena zakonito.

Večernji list